19 Kasım 2012 Pazartesi

Altın analizi

Altın fiyatlarını sadece teknik analizle değerlendirmek yeterli olmayabilir. Piyasayı ölçmede kullanılabilen, altın-madencilik işi yapan şirketlerin ortak endeksi diyebileceğimiz Gold Bugs endeksi ile altın fiyatları arasında yüksek bir korelasyon var. Endeksin 12 kasımdan bu güne izlediği hareket ile altın fiyatlarının seyri neredeyse birebir aynı.



Altın uzun vadeli ortalamasına değdikten sonra (1675) kısa bir yükseliş yaşadı 1738 seviyesine kadar ve bu kez orta vadeli ortalamaları etrafında dolaşmaya başladı.

Altın fiyatlarını yükselten en büyük etmen bol miktarda para idi (parasal genişleme=altın fiyatlarında yükseliş) Bu denklem bozulmadığı, faizler düşük kaldığı müddetçe ara ara düşüşler yaşansa da altın fiyatlarında henüz yükseliş trendi kırılmadı.

Son gündem Amerikan ekonomisini uçuruma götürebilecek olacak vergi indirimlerinin sona ermesi,devlet harcamalarının kısılması (mali uçurum). Geçen haftanın son günü Başkan Obama ile cumhuriyetçi taraflar bu konuda uzlaşma sinyali verdi. 10 yıldır devam eden uygulamanın 1 yıl daha uzatılması gündeme gelebilir. Bu rahatlama kendisini borsa endeksleri ve emtialar üzerinde hissettiriyor.

Altın için yükselişte zorlanılacak en yakın seviye 1630 ile 1640 arası bölge. Mali uçurum konusunu görüşen taraflar kasım ayı içinde bir kez daha görüşecekler. İçinde bulunduğumuz dönemin extra haberler gelmedikçe 1700-1750 arasında gelgitlerle yaşanması olası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder