21 Eylül 2012 Cuma

Dolar kuru yükselir mi düşer mi ?


Dolar/TL'de 1.77'den başlayıp yaklaşık 4 aydır aşılamayan 1.83 seviyesine kadar yaşanan yükseliş kendini geri çekilmeye bıraktı. Yılın son çeyreğinde Dolar/TL kuru nasıl bir seyir izler sorusunun cevabını teknik analizin yanında biraz da makro ekonomik verilere bakarak değerlendirirsek daha sağlıklı "ihtimallere" kavuşabiliriz.

Yılın son çeyreğinde kur hangi sebeplerle yükselebilir ?

1)  Türkiye'nin makro ekonomik verilerinde kötüleşmenin herkes farkında. En yüksek farkındalık TCMB'da olduğu için TCMB asli görevi olan enflasyonla mücadeleyi ikinci plana atıp büyümeye odaklandı. Çünkü büyümede gidişat hedefin zaten altında ve daha da gerileyen yıl sonu büyüme tahminleri konuşuluyor. TCMB'nın faiz tavanını 1.5 puan aşağı çekmesi piyasalara çok etkisi olacak bir hamle olmasa da Merkez'in niyetini göstermesi açısından önemli. Kolay anlaşılması için faiz düşüyorsa paraya ulaşmak kolay olacak, para bollaşacak diyebiliriz kolay anlaşılması için. Para da bir mal, hangi malın miktarı artarsa değeri düşer, TL'nin miktarı artıyorsa değeri yabancı para birimlerine göre düşecektir. Ayrıca ulaşılması kolay, faiz maliyeti düşük TL, elinde TL olanları getirisi az olduğu için "ne olur ne olmaz" mantığıyla dövize yöneltebilir.

2) 2012 yılına kadar ülke olarak en başarılı olduğumuz bütçe disiplini konusunda zor bir yıl geçiriyoruz. Ülkenin büyüme rakamları potansiyel büyüme rakamlarının altında, geçen senesin yarısından da aşağıda. Bu durumda vergi gelirleri azalıyor. Kötü büyümede istihdam konusunda sıkıntı yaşanmaması için kamu sektörü işçi-memur alımı yapıyor ve işsizlik artmıyor ama bunun da devlete bir bedeli var. Gelir-gider dengesi, gelir aleyhine bozulunca dolaylı vergilerin arttırılması gündeme geliyor. Vergi arttırımı dönüp dolaşıp tüketici talebini azaltıcı etkisini gösteriyor, tüketmemek bizim gibi tüketerek büyüyen ülkelerin büyümesini vuruyor. Tam bir kısır döngü.

3)  Sene sonu yaklaşıyor. Türkiye'de para ve sermaye piyasalarına yatırım yapmış yabancı fon yöneticilerinin primlerini hesaplama dönemi yaklaşıyor. Bu durum hisse, bono-tahvil nereye yatırım  yapılmışsa pozisyonların bozulması ve TL'den USD'ye geçişi gündeme getiriyor.

4)  Bir süredir not arttırımı beklentileri rating şirketlerinin bölge (Suriye-İran) risklerini tekrar gündeme getirmesi ile rating şirketlerine en azından sene sonuna kadar "kıvırma payı" bırakmış durumda.

Peki dolar kuru neden yükselmez ?

1)  Makro ekonomik verileri ne olursa olsun sonuç itibariyle bölgesinin güçlü ekonomisi olan Türkiye'de TL'ye güven devam eder. Merkez Bankası yönetimi aktif ve piyasanın gerisinden gelmiyor öncülük yapıyor.

2)  TL yatırımı şu anda mevduat olarak bile kalsa, (hazine bonosu devlet tahvili hisse senedi getirileri onları saymıyorum) yurt dışındaki sıfıra yakın faiz getirisinin üzerinde getiri sağlıyor.

3) FED'in son QE hamlesinin Türkiye'ye sermaye akımlarını arttırması gündemde. Yurt dışından dolar akışının devamı kuru baskılar.

4) Ekonomi yönetiminin belli bir seviyenin  üstündeki dolar  kurunu  müdahelesiz izlemesi pek mümkün değil, çünkü yükselen dolar kuru enflasyonu yukarı yönde tetikliyor. Eğer TCMB enflasyonun yükselmesini istemiyorsa kura gerekli müdahaleleri beklenti yönetimi veya direkt müdahele ile yapacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder