3 Haziran 2012 Pazar

“Bir Borsa Spekülatörünün Anıları”

“Bir Borsa Spekülatörünün Anıları”  Larry Livingstone'un hatıralarını anlatan bir kitap. Kitapta 14 yaşında borsaya 5 dolarla girip ilk yatırımında 3.12 dolar kâr eden bir spekülatörün yaşadıkları anlatılıyor, borsanın felsefesini ortaya koyuyor.


100 yıl öncesinin dünyasıyla bugünkü dünya arasında hayal edilemeyecek kadar fark var. Zaman değişiyor fakat insan psikolojisi aynı, sebepler değişiyor fakat tepkilerimiz aynı, korku-ümit-sevinç-hırs vs.  Aslında kitap değişmeyen insan psikolojisinden bahsediyor: "Size verebileceğim ne bilimsel ne de çocuksu hiçbir açıklama yok. Size neyi neden yaptığımı ve bunun sonucunu anlatıyorum yalnızca" diyor Livingstone.

Hisselerin önceki fiyatlarını güçlü hafızasıyla kafasında not edebildiği için hisselerin ileriki günlerde nasıl yol alabilecekleri konusunda isabetli kararlar veren Livingstone, kısa zamanda yatırımlarından büyük kazançlar sağladı. Wall Street'te zirveye ulaştı. Birçok defa milyon dolarlık servetiyle iflas etti, tekrar sıfırdan zirveye çıktı. Livingstone’a göre   "borsanın en eğlenceli yanı, insanın kafasını kullanarak haklı çıkması" .

Kitaptan  ipuçları ;

Dünya savaşları bile koşullar uygunsa borsada fiyatların artmasını ya da düşmesini engelleyemez. Borsada para kazanmanın yolu da bu koşulları doğru değerlendirmekten geçer.

Spekülatörün işi borsada para kazanmaktır, fiyatlarla inatlaşarak mutlaka kendi düşündüğü yönde seyretmelerini sağlamak değil. Fiyatlarla asla kavga etmeyin. Borsada pişmanlıkların temettüsü yok.

Bir spekülatörün en büyük düşmanı kendi içindedir. İnsanların zaafları onları borsada yer bitirir.

Borsada kazanmanın yolu hem doğru tahminde bulunmak hem de sabırla yerinde oturmasını bilmekten geçer.

Her madalyonun iki yüzü vardır. Oysa menkul değerler borsasının tek bir yüzü vardır, borsanın değer kazanması ya da kaybetmesi değildir önemli olan. Önemli olan borsayı doğru değerlendirebilmektir.

Hep ikinci bir şansım olacağına ve o zaman yaptığım hatayı tekrarlamayacağıma inanmışımdır.

Eğer bu oyunu kazanmaya niyetliyseniz, kendinize ve karar verme yeteneğinize güvenmelisiniz. Bu yüzden ben tüyo denen şeye inanmam.

İnsan para kaybetmemek için ne yapmaması gerektiğini anlayınca, para kazanmak için ne yapması gerektiğini de anlamaya başlıyor.

Borsa kurtlarını yanıltan şey, kendilerine göre oluşturdukları ve hiçbir zaman vazgeçmedikleri sistemleridir.

Kaybetmek kadar kısmi başarılardan da ders almak gerekir.

Borsada pahalı pişmanlıklardan uzak durun.

Kendi kararlarına güvenmeyen biri borsada başarılı olamaz.







3 yorum:

  1. kitabın pdf si varsa okumak isterim..ilginç birşeye benziyor....

    YanıtlaSil
  2. pdf olarak aramadım hiç, o yüzden birşey diyemiyorum. Bence alın kütüphanenizde dursun

    YanıtlaSil
  3. Üzerinden yıllar geçse de pek de bir şey değişmemiş borsada. Kitabın sonuna yaklaştım. Daha önce bu kadar notlar aldığım nadir kitap olmuştur.

    YanıtlaSil