18 Aralık 2013 Çarşamba

AZALTIM SIKILAŞTIRMA DEĞİLDİR ???


Fed nihayet bir adım attı, artık 5 milyar dolar mortgage’a dayalı varlıklardan 5 milyar dolar uzun vadeli hazine kağıtlarından “daha az” alacak, azaltım toplamda 10 milyar dolar, aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara inildi. Nelere vurgu yapıldı ona bakalım;

·         Varlık alımında azaltım başladı ama genişleyici para politikası devam ediyor, ingilizcesi “tapering is not tightening".

·         Ekonomik veriler iyileşmeye devam ettikçe tahvil alımı daha da azalacak.

·         Hala gidilecek yol var, toparlanma tamamlanmadan uzak.

·         İstihdam iyi, artık enflasyon daha fazla odakta.Enflasyonun çok düşük kalmaması için Fed elinden geleni yapacak. %2 enflasyon en erken 2015’de bekleniyor.

·         Enflasyon yoksa faiz artışı yok .Faiz artışı beklenenden geç gelecek.

·         Gidişata göre tahvil alımı durdurulabilir veya arttırılabilir.

Bu açıklamalardan biz ne anladık ?

Fed azaltımın piyasalara negatif etkisini törpülemek için yaklaşık 7 ay bekleyip azaltıma başladı ama yine de alınan kararların piyasaları bozmaması için yumuşak ifadeler kullanıyor. Uzun bir dönem daha yumuşak ifadelerin kullanımına şahit olacağız. Yumuşak tonlamada amaç 10 yıllık tahvil faizlerinin kontrolden çıkmaması. Enflasyona yapılan kuvvetli vurgu faizlerin düşük kalması için gösterilen çabanın da göstergesi. Fed  “biz bir karar aldık ve uygulayacağız ama piyasalar bozulmasın” gayretinde. Ayrıca piyasalarda balon görülmediğine vurgu da var. Ne gerekirse yaparız ifadesi  her tarafa çekilebilecek ifade.Hala masada tahvil alımında gerektiğinde artırım da yapabiliriz demek piyasayı havuçtan uzak tutmama çabası bence.

Şimdi ne olacak?

Gelişmekte olan ülke borsaları diğer borsalar hariç Fed’in kararını kutlayabilir. Nihayetinde bu karar işlerin biraz daha iyi olduğuna, eski normale dönmede sorun olmadığına işaret olarak yorumlanabilir. Fakat gelişmekte olan ülke piyasaları için aynı şeyi söyleyemem. Yatırımcı ABD ekonomisinde toparlanmayı, 2014’de %3, hatta üzeri büyüme beklentisini hisse senetleri piyasası üzerinden satın alabilir, gelişmekte olan ülke piyasaları ise o kadar cazip olur mu soru işaretlerim var.

Ayrıca, ne kadar yumuşak ifadelerle piyasalar sakin tutulmaya çalışılırsa çalışılsın, alınan karara azaltım diyelim de sıkılaştırma demiyelim, bu, uzun vadede dolar değerli senaryoyu değiştirmez. Biz ABD 10 yıllık tahvil faizlerine bakarız. Orada Fed kontrolü elinde tutabiliyorsa, yani sene sonuna kadar 3, 2014 için 4 seviyesi aşılmıyorsa ciddi sorun olmasa da dolar düne göre daha değerli demektir. Bunun sancısını en çok gelişmekte olan ülke para birimleri çeker.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder