28 Ağustos 2012 Salı

Biraz Fatih Terim Olmak Lazım


Nihayet süper lig başladı ve hayatımızda daha anlamlı bir şeylerle meşgul olma fırsatını tekrar yakaladık.

Ekonomiyle ilgilenen biri olarak futbol dünyası (bu dünyanın dönüşünü çok anlayamasam da) çok ilgi çekici geliyor. Saha, taraftarın coşkusu, teknik adamlar, futbolcular, hakemler ve oradan oraya peşinde koşulan top. Gol atma arzusu, yenilginin hüznü. Ve olmazsa olmaz tartışmacılar, futbolu bilen adamlar, eski hakemler eski futbolcular.

5 yıldan bu yana süregelen krizi futbol dünyasıyla ilişkilendirmek mümkün ve zevkli. Şöyle yapalım; ligimiz Avrupa Birliği Ligi olsun. Klüpler AB ülkeleri, hakemler IMF, Dünya Bankası… Teknik direktörler her ülkenin merkez bankası başkanları, taraftar olarak biz. Gol atmak çabasıysa krizden çıkma çabası.

En baştan söyleyelim aynen futbolda olduğu gibi ekonomi dünyasında da şike, şantaj, transfer döneminde adam kaçırma, klüp borazanı medya, önümüzdeki maçlara bakarız mantığı geçerli. Şimdi AB liginin ligin en güçlü şampiyon adayı Almanya, Almanya’nın başındaki kişi de klüpler birliğinin doğal başkanı zaten, her yerde O var, iki dudağının arasından çıkacakları kimileri merakla kimileri korkuyla bekliyor. 

Ligin dibinde küme düşmüş Yunanistan var, maçlara ayıp olmasın diye çıkıyor. Ama bazen çamura yatıyor, şike yapmaya hevesli, bazen de ligden çekilme tehdidiyle bir şeyler koparmaya çalışıyor. Yunanistan’ın hemen üstünde İspanya- İtalya var. Onlar bir dönemim şampiyonları. Şimdi bu iki klüpte sıkıntı var, para yok, transfer yok, taraftar sırtını dönüyor, zordalar. Lig lideri bu iki güzide klüpten hemen vazgeçemiyor Yunanistan’dan vazgeçtiği gibi. Çünkü dolaylı yoldan iki klübe ortak. Yani İspanya-İtalya ligden düşerse kendisi de zarar görecek.

Medya, taraf. İşine geleni görüyor, abartıyor bazen de yalan söylüyor. İşine gelmeyen haberlere ise yok muamelesi yapıyor. Bazen klüp başkanlarının borazanlığını yapıyor ya da klüpleri birbirine düşürüyor.Sonuçta medyaya haber lazım, gerçek değil.

Hakemler maçları idare etmeye çalışıyor ama ne yapsalar ne deseler yaranamıyorlar, taraftardan küfür yiyorlar. Eski futbolcu eski hakemler (eski devlet adamları ,ekonomistler,felaket telalarlı) akıl veriyor herkese, gol atmak için şöyle yapmak lazım, şu transfer berbat, ben Merkel’in yerinde olsaydım, hakem yanlış düdük çaldı vs vs.

Ekonomi ve futbol, herkesin takımı kurtaracak fikri olduğu, atıp tutmanın önünün alınamadığı iki benzer alan. Futbol sadece futbol değildir diyor futbol adamları, ekonomi de sadece rakamlar değildir, futbol adamı gözüyle ekonomiye bakarsanız  ilişkileri daha kolay çözebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder