10 Eylül 2012 Pazartesi

Brent Petrol


22 Haziran’da 88.40 USD seviyesinde olan Brent petrol, Ortadoğu’da tansiyonun artmasıyla önce 107 dolar seviyesine yükseldi. Arkasından gelen küresel ekonomik büyümeye ilişkin negatif açıklamalar (Euro bölgesinde işsizliğin tarihi rekor seviyelere yükselmesi,Çin’den yavaşlama sinyallerinin artarak devam etmesi) büyümeye ilişkin beklentileri olumsuz etkiledi ve brent petrol bir süreliğine 104-105 dolar bandına geriledi.

Petrolde arz cephesinden İran’ın petrol üretiminde gerileme ve OPEC’in petrol üretiminin son 22 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi, ABD stoklarının azalması petrol fiyatlarını tekrar yukarı yönde tetikledi. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’de ekonomik verilerin toplarlanması petrol fiyatlarını desteklerken, büyümeye, krizden çıkmaya dair negatif veriler petrol fiyatında baskı unsuru olmaya devam ediyor. En son Çin’den gelen ekonomik yavaşlama sinyalleri piyasalarda Çin Merkez Bankası’nın parasal gevşeme hamleleri yapacağı beklentisini doğurunca brent petrol 116 dolar’a kadar yükseldi. Brent petrolde 88 dolardan 116 dolara kadar olan yükselişin ne kadarı spekülatif, bu yükselişin petrol talebi yönünden karşılığı ne kadardır tartışmalı sorular.

Teknik olarak 116 dolar seviyesi kısa vadeli aşılması güç bölge, 116 seviyesi aşılabilirse 120 dolar seviyesi yükselişte hedef bölge. 111 dolar seviyesi de olası düşüşte düşüşün durulabileceği seviye. 111 dolar seviyesinin aşağı yönde kırılması halinde ikinci destek seviyesi 108 dolarda.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder