24 Ekim 2012 Çarşamba

Kasım ayı beklentim

Önümüzdeki 1 aylık dönem için vadeli işlemler borsası endeks 30 kontratı üzerinden beklentilerimden bahsedeyim...

 Türk Borsası'nı bir süredir yurt dışı borsalardan ayrıştıran tek etken ülke notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesi, tek hikayemiz bu aslında. Geçen hafta kredi derecelendirme şirketinden gelen açıklamalar not arttırımı beklentisini iyice alevlendirdi, üstüne merkez bankasının kasım ayı toplantısının FITCH açıklamalarına yakın güne ertelemesi "bu iş tamam herhalde " dedirtti. Piyasaya bakarsanız endekslerde varılan yerler zaten notunu vermiş durumda.

 İki ihtimal var not meselesinde, ya görünüm yükseltilecek ya not.

Görünüm yükseltilirse bu durum piyasayı "kesmez" ve ciddi bir satış gelebilir borsaya. Yine VOB 30 üzerinden konuşursak 84.500'e kadar geri çekilme kaçınılmaz olur, yaklaşık 3000 puanlık düşüş.

Not arttırılırsa, uzun dönemde çok farklı şeyler yaşanabilir ama kısa vadede bu beklentiyi alanların da kar realizasyonuna gitmeleri şaşırtıcı olmaz, aynı hikaye "beklenti alınır gerçekler satılır". Önce sert bir yükseliş, ardından kar satışları. Peki not meselesi gündemden kalktıktan sonra ne olacak? Hangi hikayeyi alıp satacağız?

İç gündemimiz haricinde çok ciddi dış riskler aynen olduğu yerde duruyor. ABD seçimleri sonucu,yine ABD için 2013'te başlayacak vergileri arttırma harcamaları kısma konusu. İspanya,Yunanistan temcit pilavları.Suriye.

Altın fiyatı geriliyor. Eğer altın fiyatındaki düşüş ABD ekonomisine dair bir iyi bir kötü gelen kararsız verilerden yeni parasal genişleme beklenmez şeklindeki yorumdan kaynaklanıyorsa, bu durum şimdilik altın fiyatını, ama sonrasında dolarla değerlenen her varlığı etkiler. Ucuz dolarla hisse senedi al emtia al oyunu tekliyorsa dikkatli olmak gerek.

Kendi içimizde en büyük sorun büyüme, daha doğrusu büyüyememe. Konut sektörü üzerinden büyüme buraya kadardı.Şimdi nasıl yol alınacak? Bozulan bütçeyi toparlamak için vergi arttırımları, zamlar tüketiciyi tüketmekten alıkoymayacak ama bunlar bir kenara not ediliyor. Ülke büyümüyorsa şirketler nasıl büyüyecek,nasıl karlılık artacak ve hisse değerleri artacak?

Bir konu daha var. Son 5 yıldır İMKB kasım ayında hep düşmüş. Düşüşün ortalaması yüzde 11. Bu rakam ciddi bir geri çekilmeyi gösteriyor. Yabancı fonların vs. pozisyon kapatıp prim hesaplama dönemine denk geliyor.

Özetlersek, benim kasım ayı için düşüş beklentim yükseliş beklentimin çok üstünde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder