29 Temmuz 2013 Pazartesi

Büyüme, FOMC, Tarım dışı istihdam..Eylül'de gel dedirtecek mi ?

Normal koşullarda çok fazla beklenti yaratması beklenmeyen temmuz ayı FOMC toplantısı, bu kez normalin dışında. Aynı gün açıklanacak büyüme rakamlarından sonra FOMC'den varlık alım programının devamına  veya yavaş yavaş sonlandırılmasına) dair sinyaller arıyor olacağız.

FED'in eylül ayında varlık alımında azaltıma gideceği beklentisi giderek kuvvetleniyor. Eylül ayı ile birlikte aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programında  % 20 oranında azalma beklentiler dahilinde.

FED'in varlık alım programının azaltması gerekir diyenlerin elinde birkaç veri seti var. Birincisi işgücü piyasası. Emek piyasası tarihsel ortalamalara göre çok kötü noktada ama bir "kıpırdanma" var. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı bu durumda önemli, işgücü piyasasında geçici kıpırdanma mı var, yoksa yavaş da olsa yukarı yönde trend mi oluşuyor, tartışacağız. İşgücü piyasasında iyileşme kalıcı hal alıyorsa varlık alımında azaltım için eylül ayı ideal bir ay olabilir.

Ekonomik aktiviteyi ölçen veriler çok parlak olmasa da FED ekonominin bütününe bakarken "en geniş" göstergelere odaklı. Bu göstergeler ekonomi ile yaklaşık aynı anda değişim gösteren, ekonominin "mevcut" durumu hakkında bilgi veren, yani "çok gecikmeli" gelmeyen veriler. Tarım dışı istihdam, kişisel gelir, üretim vs. Bu veriler ekonomi ile ilgili birçok sorunu gizliyor olabilir ama yine de FED için önemli. Son gelen tüketici güveni, konut sektöründeki son 5 yılın en iyi rakamları üzerine, çarşamba günü 1-1,5 aralığında beklenen büyümeden daha yüksek bir rakam, cuma günü 200.000'e yakın tarım dışı istihdam rakamı, şu an için ABD'de "yeterince büyüme" yaşanıyor şeklinde yorumlanacak, ve varlık alımında azaltım eylül ayında geliyor dedirtecektir.

ABD hisse senetleri piyasasındaki güçlü seyir, VIX endeksindeki diplere yakın sakinlik piyasalarda stresin azaldığına işaret ediyorsa bu durum FED'in elinde eylül başlangıcı için koz olabilir.


Görevi Ocak 2014 yılında bırakacak olan Bernanke, o tarihe kadar piyasaların eline harareti biraz düşmüş de olsa bir ateş topu bırakmak istemeyebilir, bireysel fikri varlık alım programında azaltım olmadan görevi yeni  başkana devretmek olabilir ama gelen veri seti eylül başlangıcını zorlarsa kendisine fazla seçenek kalmayabilir. ABD için dışsal bir şok (nasıl bir şok olacaksa) yaşanmadan, petrol fiyatlarında ani ve kalıcı gibi görünün artış yaşanmadan FED'in varlık alımının devamını izah etmesi zor olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder