19 Aralık 2023 Salı

Bitcoin neden bu yıl neredeyse %150 oranında yükseldi?


Kripto para fiyatları 2022'de yüksek faiz oranları nedeniyle ezildi. Dünyanın en büyük ve ikinci büyük kripto borsalarının kurucuları Changpeng Zhao ve Sam Bankman-Fried, şimdi her ikisi de mali suçlardan dolayı ceza almayı bekliyor. Düzenleyiciler baskı yapıyor. Ancak kripto sadece hayatta kalmakla kalmadı, bir kez daha yükselişe geçti: Bitcoin, yılın başındaki 16.600 dolar seviyesinden 11 Aralık'ta neredeyse iki yılın en yüksek seviyesi olan 45.000 dolara tırmandı.

Ne oluyor?

Öncelikle yok edilemezlik teknolojinin içinde var. Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paralar şirket değildir; iflas edip kapatılamazlar. İşlemlerin veritabanını koruyan blok zincir ağı kullanıyorlar. Kripto paraların daha değerli olacağını düşündüren sebepler var.

Birincisi…Kripto para tutmanın, teknoloji kullanımının yaygınlaştığı bir geleceğe dair bir iddiası var. Bazı ülkelerde insanlar tasarruflarını depolamak ve bazen de ödeme yapmak için zaten bitcoin ve stablecoin'leri (dolar gibi sağlam bir para birimine sabitlenmiş tokenlar) kullanıyor. Bunlar daha yaygın olarak kullanılabilir. Sanatçılar ve müzeler hâlâ NFT’ler oluşturuyor veya topluyor.

Patlama zamanlarında kripto endüstrisi çok fazla para topladı ve çok sayıda akıllı geliştiriciyi işe aldı. Geriye kalanlar sosyal medya uygulamaları veya kazan-kazan oyunları gibi yeni kullanımlar üzerinde çalışıyor.

İkinci neden ise, her yükseliş ve düşüş döngüsünde, kriptonun 1630'lardaki lale çılgınlığı ya da 1990'lardaki Beanie Babies çılgınlığı gibi bir balon olmadığının daha da netleşmesidir. Bitcoin değişken bir varlık olmasına rağmen fiyat geçmişi tek bir zirveden çok bir dağ silsilesine benziyor ve teknoloji hisseleriyle yakından ilişkili görünüyor. İnsanların bir portföyde sahip olabileceği diğer şeylerle paralel olmayan ve yukarı ve aşağı hareket eden bir varlık, yararlı bir çeşitlendirici olabilir.

Bitcoin'in kendisini ciddi bir varlık olarak kabul ettirmesi, son yükselişin kaynağı gibi görünüyor. Ağustos ayında bir Amerikan mahkemesi, Amerika'nın ana piyasa düzenleyicisi olan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun, bir yatırım şirketi olan Grayscale davasında  "keyfi ve kaprisli" olduğuna karar verdi.

Ekim ayında mahkeme kararını onadı. BlackRock ve Fidelity'nin de aralarında bulunduğu en büyük fon yöneticileri de etf'leri başlatmak için başvuruda bulundu.

Bitcoin'in geçmişte sunduğu getiriler ve bunun diğer varlıklarla olan korelasyonu göz önüne alındığında, mantıklı yatırımcılar bile çeşitlendirme amacıyla emeklilik fonlarından veya portföylerinden küçük dilimleri kriptoya koymayı düşündükleri için sonuç, nakit paranın Bitcoin'e hücum etmesi olabilir.

Kaynak: The Economist

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder