18 Aralık 2023 Pazartesi

Çin'in Ekonomik Durgunluğu: Sermaye Çıkışları ve Küresel Yatırım Trendleri

Çin'in finansal manzarası, 2023 yılında CSI 300 endeksinin %13 düşüşüyle ve Covid-19 sonrası düşük seviyelere gerilemesiyle belirsizlik içinde. Kilitlenmeler ve emlak piyasasındaki zorluklar, şirket iflaslarını tetiklerken, ekonomik büyümenin durgunluğu, otokratik yönetim ve belirsiz dış ilişkiler finansal ortamı zorlaştırıyor.

Bu durum, yabancı yatırımcılar ve zengin Çinliler arasında sermaye çıkışlarına yol açıyor. Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre, Çin'den üst üste beş çeyrek boyunca hisse senedi ve tahvillerden sınır ötesi çıkışlar yaşandı; bu, tarihin en uzun sermaye çıkışı serisidir. 2023'ün üçüncü çeyreğinde, Çin'deki net doğrudan yabancı yatırım akışı ilk kez negatife döndü.


Çin'den son büyük sermaye çıkışı 2015-16'da gerçekleşti. O zaman, yabancı ülkeler Çin sermayesini hoş karşılarken, şimdi daha temkinli davranıyorlar. Yatırımcılar için sermaye kontrolünden kaçmanın yolları daralıyor. Örneğin, Hong Kong'da sigorta satışları 2019'un aynı dönemine kıyasla yaklaşık %30 artarak 47 milyar HK $'a (6 milyar $) ulaştı.

Yabancı pazarlar, önceki dönemlere kıyasla Çinli yatırımcılara artık o kadar çekici gelmiyor. ABD'deki eyaletler, yabancı vatandaşların arazi satın almasını kısıtlarken, Kanada yerleşik olmayanların gayrimenkul satın almasını tamamen yasakladı. Avrupa'da altın vize programları sıkılaştırılıyor veya kaldırılıyor. Hong Kong, siyasi baskılar nedeniyle cazibesini kaybediyor.

Bu bağlamda Singapur önem kazanıyor. Çin'den gelen doğrudan yatırımlar 2021'den bu yana %59 artarak 19,3 milyar Singapur dolarına (14,4 milyar dolar) ulaştı. Singapur'daki aile ofisi sayısı 2020'de 400'den 2022'nin sonunda 1.100'e yükseldi.

Diğer taraftan, Japonya ve Avustralya gibi ülkeler, Çinli yatırımcıların taleplerinde artış görüyor. Çinli alıcılar, Mart ayına kadar Amerikan mülklerine 13,6 milyar dolar harcadı; bu, 2016-17'nin aynı döneminde harcanan miktarın yarısından az. 2020'den beri dünya çapında Çinli alıcılardan gelen evlerin ortalama fiyatı 296.000 dolardan 728.000 dolara yükseldi.


Çin sermayesi, bazı bölgelerde sorunlara neden oluyor. Nisan ayında Singapur, yabancı mülk alımlarına %60 oranında vergi getirdi. Yanlış türden faaliyetlere yol açabilecek mali gizlilik endişeleri de var.

Çin'den sermaye çıkışları, ekonominin toparlanması durumunda azalabilir, ancak şu an için çıkışların yavaşlaması beklenmiyor. Yatırımcılar ve şirketler, çeşitli yabancı varlıkları aramaya devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder