3 Mart 2024 Pazar

GPT-4'ün Piyasaya Sürülüşünden Bir Yıl Sonra Yapay Zekanın Ekonomik İzleri

Open AI'nin en gelişmiş yapay zeka modeli ve çığır açan robot sohbet uzmanı chat gpt'nin arkasındaki bir tür beyin olan gpt -4'ü piyasaya sürmesinden bu yana neredeyse bir yıl geçti . O dönemde Amerika'nın teknoloji sektörünün piyasa değeri, genel anlamda yarı yarıya arttı ve hissedarlara 6 trilyon dolar değer kazandırdı. Bazı teknoloji firmaları için artan gelir, çok yüksek hisse fiyatlarıyla eşleşmeye başlıyor. gpt -4 gibi modelleri eğitmek ve çalıştırmak için kullanılan çipleri tasarlayan Nvidia, 21 Şubat'ta dördüncü çeyrekte çarpıcı sonuçlar bildirdi ve piyasa değeri 2 trilyon dolara ulaştı. yapay zeka çılgınlığı, teknolojiyi geliştirmek için büyük harcama yapan Alphabet (Google'ın kurumsal ana şirketi), Amazon ve Microsoft da dahil olmak üzere diğer teknoloji devlerinin hisse fiyatlarını da artırdı.


Aynı zamanda büyük teknolojinin yapay zeka yazılımı satışları da düşük kalıyor. Geçtiğimiz yıl yapay zeka , Microsoft'un bulut bilişim bölümü Azure ve ilgili hizmetlerdeki gelirlerdeki büyümenin yalnızca beşte birini oluşturdu. alphabet ve amazon yapay zeka ile ilgili satışlarını açıklamıyor ancak analistler bu satışların Microsoft'tan daha düşük olduğundan şüpheleniyor. yapay zeka borsasındaki yükselişin devam etmesi için bu firmaların bir noktada hizmetlerini müşterilerine satarak ciddi para kazanmaları gerekecek. Bankalardan danışmanlık şirketlerine ve film stüdyolarına kadar dünya çapındaki işletmelerin Chat gpt benzeri araçları geniş ölçekte kullanmaya başlaması gerekiyor. bu tür "üretken" yapay zekanın gerçek dünyada benimsenmesi söz konusu olduğunda şirketler ihtiyatlı adımlarla ilerliyor. Ancak bu küçük adımlar bile beyaz yakalı çalışmanın değişen doğasına işaret ediyor.

 

 

Önceki teknolojik gelişmeler insanların ofislerde yaptıklarında devrim yarattı. Daktilonun yaygınlaşması bazı işçileri işsiz bıraktı: "Bu küçük makinenin yardımıyla bir operatör, yarım düzine memurun kalemle yaptığı yazışmalardan daha fazlasını bir günde gerçekleştirebilir ve daha iyi iş yapabilir" dedi bir gözlemci. 1888. Yaklaşık bir yüzyıl sonra bilgisayarın ortaya çıkışı, yüksek vasıflı çalışanları daha üretken hale getirmesine rağmen bazı düşük seviyeli idari görevleri ortadan kaldırdı. Bir makaleye göre bilgisayar, 1970'lerden 1990'lara kadar işgücü talebinin üniversite eğitimli işçilere doğru kaymasının yarısından fazlasını açıklıyor. Son zamanlarda, covid-19 salgınının tetiklediği ve video konferansın mümkün kıldığı evden çalışmanın yükselişi, beyaz yakalıların günlük ritimlerini değiştirdi.

 

Üretken yapay zeka benzer şekilde derin değişikliklere yol açabilir mi? Önceki teknolojik atılımlardan alınacak ders, ekonomi genelinde bunların karşılığını almanın yıllar almasıdır. Ortalama bir firmadaki ortalama çalışanın yeni çalışma yöntemlerine alışması için zamana ihtiyacı vardır. Kişisel bilgisayarın üretkenlik kazanımları, yaygın olarak kullanıma sunulmasından en az on yıl sonrasına kadar gerçekleşmedi. Şu ana kadar ekonominin genelinde yapay zekânın neden olduğu bir üretkenlik artışına dair bir kanıt bulunmuyor . Boston Consulting Group'un  yakın tarihli bir anketine göre yöneticilerin çoğunluğu, yapay zeka konusundaki "aldatmacanın ötesine geçmenin" en az iki yıl alacağını söyledi . başka bir danışmanlık şirketi olan oliver wyman'ın yakın zamanda yaptığı araştırma, yapay zekanın benimsenmesinin "henüz daha yüksek üretkenlik seviyelerine dönüşmediği" sonucuna varıyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder