19 Haziran 2012 Salı

İşsizlik azalıyor...muş


Mart ayı işsizlik rakamları açıklandı. Müjde !  İşsizlik azalıyor…muş

İşsizliğin azalması, daha fazla insanın evine ekmek götürebilmesi elbette sevindirici gelişme ama işsizlik rakamlarına ekonominin başka rakamlarıyla birlikte bakınca sevincimiz biraz buruklaşıyor. Çünkü rakamlarda sıkıntı var.

Ekonomide geçen seneki  % 8.5 oranındaki büyümenin ardından bu yıl yumuşak iniş senaryosuyla ekonomide vites küçülterek büyümenin %  4 civarında olması hedefleniyor.

Büyüme demek daha fazla mal ve hizmet üretmek demek. Büyüme demek mevcut çalışanların işlerini muhafaza etmesi, bunun yanında yeni işletmelerin açılmasıyla yeni işgücü alanlarının açılması, işsizlere iş demek. Son 12 ayda Türkiye’deki 15 yaşın üstündeki nüfus 1 milyon 196 bin artmış. Şimdi nüfus artışı hız kesmezken, çalışabilir insan sayısı artıyorken, büyümede hız kesilirken işsiz sayısında azalma nasıl oluyor ?

2011’in mart ayından 2012’nin mart ayına kadar geçen sürede 531 kişi istihdam edilmiş. Ama sanayide değil,sanayiyi-ticareti tamamlayan  hizmet sektöründe ve kamuda. Eğitim ve sağlık alanında 250 bin kişiye, savunma  ve kamu yönetiminde 122 bin kişiye iş bulunmuş. Yani devlet, ekmek kapısı olmaya devam ediyor.

Üreten sektörlerde değil, hizmet veren servis veren sektörlerde istihdam yaratılmış.

Sanayi sektörüne, özelinde de imalat sektörüne baktığımızda kapasite kullanım oranı, yani bir üretim biriminin belirli bir dönemde fiilen gerçekleştirdiği üretim miktarının fiziki olarak üretebileceği en yüksek miktara olan oranı, büyümedeki hız kesmeye hedefine, yumuşak iniş beklentisine uygun. Sanayide çalışan sayısı azalıyor.

Sanayide üretim hız kesiyorken, üreten sayısı, çalışan sayısı azalıyorken, hizmet sektöründe, turizmde kamuda çalışan insan sayısının artması sevindirmesin bizi. Çünkü üretmeden büyümeyi sürdürmek mümkün değil, o büyüme kalıcı değil. Böyle bir ortamda işsizliğin azalması, iş bulanlar için sevindirici elbette ama ekonominin geneline bakınca çok da sevinilecek bir tablo değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder