26 Haziran 2012 Salı

Savaş=Para veya Para=Savaş, peki ya barış?

Türkiye ekonomisine dair ilginç gelişmeler oluyor. Ekonomideki gelişmeleri politikadanayırmak mümkün değil. Son günlerde  yaşananlara bakarsak tablo daha net görülebilir.
·   Daha önce Türkiye’de şirket satın almış-ortak olmuş yabancı yatırımcılar ülkeden çıkma kararı alıyorlar.

·    Gündemde yokken, daha en az  yıl kadar öncesinde beklenmezken ülkenin notu yükseltiliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu “iyisiniz iyi” diyor.

·   Suudi Arabistan “alın nerede kullanırsanız kullanın” diyerek Türkiye’ye 10 milyar dolar veriyor, eskilerin deyimiyle bilabedel,hibe, karşılıksız !!! .

·    Avrupa’da ekonomik yangın bırakın sönmeyi daha da hararetleniyor. Yunanistan’da güç bela hükümet kuruluyor ama hemen bakanlar hastalanıyor, “midem bulandı, başım ağrıdı” diyip hastaneye kaldırılıyorlar, maliye bakanının istifa ettiği söyleniyor , daha koltuğuna oturmadan.

·    Güney Kıbrıs, ben de battım diyip yardım istiyor Avrupa Birliğinden.

Bunlar kabaca ekonomik özet.

Politikada ; Başbakan Obama ile görüşüyor, terör örgütü saldırıyor. Sonra Türk savaş uçağı uluslar arası kara sularında Suriye tarafından düşürülüyor.  Savaş, Suriye’ye müdahele sesleri yükseliyor, içeriden ve dışarıdan.

Ekonomik kriz devam ediyor, toparlanamıyorlar bir türlü, kriz insanlık üzerindeki negatif etkisini büyütüyor. Kriz hem ekonomiyi hem siyaseti bozuyor. ABD ve AB krizinin ilk patlak verdiği günlerden sonra, kriz, bir yerlerde savaş yaşanmadan bitmez söylemleri hatırlanıyor mu ?

Şimdi ekonomiyle politikayı yan yana koyunca, yaptırılmak istenenle, bayram değil seyran değilken  sırt sıvazlama operasyonlarının sebebi anlaşılıyor.

Savaş para demek, parayla savaşılır. Ya da para için savaşılır. Biz ülke olarak, aslında finansal bir savaş ortamına çekilmek istenirken, kendimizi doğru yerde mi konumlandırıyoruz ?

Övgülere,kışkırtmalara,para ya mı kanacağız yoksa barış için gene bedel mi ödeyeceğiz ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder