11 Ekim 2013 Cuma

Coşalım mı kanka ?

ABD'de borç tavanı sorunu ile tarafların "uzlaşmacı olmayan taraf" olarak anılmamak için görüşmelere başladığını izliyoruz. 

Görüşmelerin sert geçmesi ama basına çok da yansıtılmaması doğal. Büyük ihtimalle borç tavanı konusu 2 aya yakın bir dönem için ertelenecek, taraflar görüşmeye devam edecek, üzerlerindeki "uzlaşın" baskısından uzaklaşıp nefes alacaklar. 

Piyasalar zaten gecikse bile çözümün kaçınılmaz olduğuna inanıyordu. Sorun ne kadar kısa sürede (kesin çözüme ulaşmasa bile) aşılırsa öncelikle ABD sonrasında dünya ekonomisi için o kadar iyi. Kepenk kapalı kaldıkça büyümeden çalıyor. Çözümün açıklanması, beklentileri satın alıp gerçekleri satan piyasada, kritik noktalardan dönüşte yüksek kazançlar yaratmasa da kısa vadeli pozisyonlar kapanmayı tercih edebilir. 

Gözümüz ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde, rakam şu an 2.67 civarında. 10 yıllıklar 2.70 i aşmaya kalkarsa kar realizasyonları gelebilir. Sonraki aşamada biriken verileri doğru değerlendirmeye, verilere Fed'in nasıl tepki vereceğini hesap etmeye çalışacağız. Yani eski ama eskimeyen hikayeye dönüş kaçınılmaz. Fed varlık alımlarını ne zaman azaltır ? Borç tavanı sıkıntısı aşıldıktan sonra hasar tespit çalışmaları akabinde, gelen verilerle şunu görebiliriz; şu anki konjonktür ABD için varlık alımında azaltımın yıl sonuna kadar devamını mecbur kılıyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder