8 Kasım 2013 Cuma


DRAGHI Mİ SÜPRİZ YAPTI ABD BÜYÜMESİ Mİ ?

ECB'den başlayalım. Avrupalı'lar deflasyondan o kadar korkmuşlar ki ellerinde en azından 1 ay daha bekleyip veri görme imkanı varken sabredemediler ve ECB sürünen politika faizini 0.50'den 0.25'e çekti. Laf kalabalığının arasında en önemli konu negatif faize yapılan "biraz fazla" vurgu. Faiz indirimi şimdi olmasa 1 ay sonra zaten beklentiler dahilinde fakat tek gerçek süpriz olabilecek negatif faiz uygulaması, yani para tutanın cezalandırılması böyle giderse çok da uzak görünmüyor.
Birlik olmuş ama "bütünlük" olamamış, herbirinin ayrı derdi-ayrı öncelikleri olan AB ülkelerinde durum zaten parlak değil. İşsizlik rekor seviyelerde, finansal kesimin birbirine güveni yok, kredi mekanizması sağlıklı çalışmıyor, bankalarda kötü kredilerin oranı artıyor ve faiz indiriliyor. çare olur mu ? Hayır. ECB üzerinde Almanya baskısı azalmadan, kuzey-güney çatışması halledilmeden,ortak önceliklere odaklanmadan merkez bankasının faiz indirmesiyle sadece para ve sermaye piyasalarında çalkantı yaşanır. Nitekim faiz indirim haberinden sonra EURUSD 200 günlük ortalamasına ( 1.3275) çok yaklaştı.
Asıl süpriz ABD büyümesinde. Beklentileri oluşturanlar kimse, son dönemde fena halde yanılıyorlar. 2 beklenen büyüme 2.8 geldi. Detaya bakılınca stoğa üretim artmış, stok harici büyüme % 2. Sorun şurada, Amerikalı tüketmekte hala çok iştahlı değil. Hane halkı tüketimi 1.8'den 1.5'e gerilemiş.
Büyüme büyümedir. Gördüğüm kadarıyla yüksek büyüme rakamı sadece ALTIN'ı etkiledi 1295 görüldü. Asıl bu büyümenin piyasalara etkisi hafife alınmış gibi. Veya yüksek gelen büyümeden sonra karar vermek için bir de bugün gelecek tarım dışı istihdam rakamlarına bakalım dendi.

TARIM DIŞI İSTİHDAM SÜPRİZ YAPAR MI ?
Süprizlere alıştık, bir süpriz de tarım dışı istihdam rakamından gelebilir. Yine o meşhur "beklenti" kavramına bakıyoruz ve 120-130 bin arası bir rakam görüyoruz. Yani tarım dışı istihdam rakamı 120-130 bin civarı gelirse şimdilik ABD büyüme ve ECB faiz indirimi hikayesiyle devam.

RAKAM YÜKSEK GELİRSE
Mesela 150 bin üstü, bu durumda FED varlık alım programında azaltıma çok hevesli görünmese de aralık ayı için baskı hisseder.
DÜŞÜK GELİRSE
Rakam 100 bin ve altı gelirse varlık alım programı devam eder fikriyle dolar değer kaybeder. Dolarla değerlenen ne varsa değer kazanır.

KÖTÜ VERİ=YÜKSEK ALTIN
KÖTÜ VERİ= 1.34 ÜZERİNDE KALABİLEN EURUSD

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ DERSENİZ ?
Hafta başından bu haftanın çok oynak, biraz fazla riskli olduğundan bahsetmiştik, veriden veriye savrulma ihtimali yüksek demiştik. Bu sabaha kadar bu fikir teyit edildi, öğleden sonra da mühürlenecek.
Risk almak isteyen, tarım dışı istihdam rakamı öncesi pozisyon almak isteyenler için önerimiz

1- Yüksek hacimli işlem yapmayın
2- Beklentim tarım dışı istihdam rakamında yukarıların değil aşağıların zorlanması. Yani ALTIN'da kısa süreli yükseliş,EURUSD'de tekrar 1.35'in zorlanması.

Temkinli yatırımcılar veri saatine kadar pozisyon almayacaklar, veriden sonra da hemen işlemlere yetişmek mümkün olmayacak çünkü SERT HAREKETLER YAŞANACAK. O yüzden  bu hafta onlar için hareketsiz geçsin, hafta sonu gelişmeleri değerlendirip biraz daha pahalıdan alsınlar veya biraz daha ucuza satsınlar.

Bunun haricinde
EURUSD : Veri saatine kadar 1.34 üzerinde kalmaya çalışacaktır. Yükselişte ilk durak 1.3480, düşüşte 1.3350. Kötü gelecek tarım dışı istihdam rakamı ile (zayıf dolar) 1.3550 hedef olur. İyi rakamla (güçlü dolar) 1.3290 ilk hedef.

ALTIN: Veri saatine kadar 1315 aşması süpriz olur...1300 altı da. Kötü veri ile 1320-1330 mümkün, iyi veri ile 1280 hedef.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder