17 Eylül 2021 Cuma

ABD borsaları neden düşsün ki?

FT'dan... 

ABD borsaları herkesin düşünebileceği gibi pahalı görünüyor. Cümleye pahalı diye başlayınca  borsada düzeltmelerden bahsetmeye başlıyoruz.

Borsa düzeltmelerinin zamanını kestirmek kolay değil. Düşecek derken yükseliş gelirse derhal yeniden yatırım yapmazsanız, çöküşü bekleyen yıllarca iyi getirileri ve çöküşten sonra daha yıllarca iyi getirileri kaçırabilirsiniz. Borsada düşüş için yüksek değerlemeler yeterli değildir. 

 

Öyleyse, yüksek değerlemelerin üzerine hangi kötü gözlemleri yığabiliriz? Şu anda, dört büyük sebep düşünebiliyorum. Özellikle bireysel yatırımcılardan öz sermaye fonlarına son zamanlardaki yoğun para akışı sonsuza kadar devam. İkincisi risk iştahı açıkça düşüyor. Üç, sistemde momentum değiştiğinde hızla gevşeyecek çok fazla kaldıraç var. Dört, herkesin ilk baktığı temel faktör - kazanç artışı - güç kaybediyor.

 

Akışlarla başlayalım. Büyük ölçüde bireysel yatırımcılar tarafından yönlendirilen parayla bu yıl hisse senedi yatırım fonlarına ve borsa yatırım fonlarına rekor girişler yaşandı. Son günlerde akışlar güçlü ama belki de eskisi kadar güçlü değil. Vanda Research ekibi, bu yıl S&P 500'deki her önemli düşüşten sonra perakende yatırımcıların, düşüşü satın almak için ETF'leri kullanarak devreye girdiğini belirtiyor. Ancak bu etki Temmuz düşüşüyle ​​zirve yaptı, Ağustos ayında önemli ölçüde zayıfladı ve ardından son haftalarda tekrar zayıfladı:


Risk iştahındaki düşüş, çok popüler olan birkaç hisse dışında tüm hisselerde zayıflayan momentumda görülüyor. İşte 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde olan bileşenlerinin sayısına karşı çizilen S&P 500:

Endeks yükseliyor, ancak köpürme giderek daha az geniş tabanlı. Yatırımcıda  coşku azalıyor, azalan sayıda hisse senedi yakalıyor.  

Benzer şekilde, üç ayın en yüksek seviyelerine ulaşan bileşenlerinin sayısına göre çizelgelenen endeks:



Endeksin sektörlere göre ayrılmış son performansında, piyasanın nasıl zayıfladığını - sadece birkaç tercih edilen isim veya tema tarafından tutulduğunu - görebilirsiniz. Mayıs ayından bu yana (son iki grafikte gösterildiği gibi pazar liderliği zayıflamaya başladığında), S&P'nin iyi performansının aşağı yukarı dört  sektördeydi: teknoloji, emlak, telekom ve sağlık. Çoğunlukla döngüsel olan diğer sektörlerin (finansallar, tüketim malları, sanayiler, malzemeler, enerji) hepsi düşük tek haneli veya negatif getiri sağladı. 

Sistemde borç var mı? Burada, mali düzenleyici Finra'dan , pandemi öncesi seviyesinin üzerine çıkan ABD marj borcunun miktarı var. Bu modelin tersine çevrilmesi (zaten başlamış olabilir) satış baskısı anlamına gelir. 



Citigroup'tan Tobias Levkovich'in kurumsal kazanç tablosu durumu çok iyi anlatıyor. S&P 500 şirketleri için analistlerin kazanç tahmini revizyonlarının büyük çoğunluğu olumlu kalmaya devam ediyor. Ancak olumlu revizyonların payı artık artmıyor. Başka bir deyişle, haberler hala iyi - ama artık daha iyiye gitmiyor. Son aylarda yalnızca finansal hisse senetleri ve teknoloji hisselerinde yukarı yönlü revizyonlar daha yüksek oranda gerçekleşti.

 


Özet: Hisse senetleri çok pahalı. Yatırım fonu ve ETF akışları, yatırımcının satın alma fırsatlarına giderek daha az duyarlı olduğunu gösteriyor. Daha az hisse senedi ve daha az sektör, endeksin performansına katkıda bulunuyor. Sistemde çözülmeyi bekleyen bir sürü marj borcu var. Ve şirket karlarıyla ilgili haberler, iyi olmasına rağmen, düzleşmeye hazır görünüyor.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder