17 Eylül 2021 Cuma

Çin düşüşüne hazır mıyız?

Son yıllarda Çin'e yığılan uluslararası yatırımcılar, aşırı borçlu emlak devi China Evergrande'nin sorunlarının zirveye çıkmasıyla Çin'in büyük düşüşlerinden birine hazırlanıyor.

Şirketin sıkıntısı Mayıs ayından beri çığ gibi büyüyor. 2 trilyon yuan (305 milyar dolar) borç karşılığında azalan kaynaklar, hisse senedi ve tahvil fiyatlarını yaklaşık %80 oranında sildi ve şimdi önümüzdeki hafta 80 milyon dolarlık tahvil kupon ödemesi bekleniyor.

Sonra ne olacağı belirsiz. Bankacılar, büyük olasılıkla ödemeyi kaçıracağını ve yetkililerin devreye girip bazı varlıklarını sattığı bir tür askıya alınmış animasyona gideceğini söylediler.

Evergrande, iki haftadan biraz daha uzun bir süre önce, nakit toplayamaması durumunda borcunu temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyarmıştı. O zamandan beri bu çabalarda hiçbir ilerleme kaydedilmediği söylendi.

Analistler, büyük resmin, 280'den fazla şehirde 1.300'den fazla gayrimenkul projesi bulunan Evergrande'nin devrilmesi durumunda, bazı Çinli firmaların batamayacak kadar büyük olduğu fikrini kesin olarak ortadan kaldıracağını söylüyor.

Muhtemelen yine de devlet bağlantılı büyük firmalar için geçerli olacak, ancak Pekin'in Alibaba ve Tencent gibi büyük teknoloji firmaları üzerindeki kısıtlamalarının yılın başlarında pazarlarından yaklaşık bir trilyon doları silmesinden sonra da geliyor.

Evergrande'den kaynaklanan bulaşma büyük ölçüde Çin'in diğer yüksek borçlu "yüksek getirili" firmalarıyla sınırlı kaldı ve bunlar da düştü, ancak Hong Kong'un ağır siklet Hang Seng endeksi de Perşembe günü bir miktar yayılma olduğunu göstererek 10 ayın en düşük seviyesine ulaştı.

EMAXX verileri, Avrupa'nın en büyük varlık yöneticisi olan Amundi'nin, işler gerçekten çirkinleşmeden önce en azından bazılarını satmış olması muhtemel olsa da, Evergrande'nin uluslararası tahvillerinin en büyük toplam sahibi olduğunu gösteriyor.

EMAXX verilerine göre, Paris merkezli firma, Haziran 2025'te geri ödenmesi gereken 625 milyon dolarlık bir tahvilin 93 milyon dolarının biraz altında kaldı. UBS Asset Management, 85 milyon dolar ile bu sayının iki numaralı sahibi ve aynı zamanda en büyük genel hissedarlardan biriydi.

 

ICE BOFA ÇİN VE KÜRESEL YÜKSEK GETİRİLİ ŞİRKETLER ENDEKSİ

Evergrande sıkıntıları Çin'in yüksek verimini azalttı. Dünyanın başka yerlerindeki yüksek verimli firmalara karşı büyük düşük performans gösterdi.

Tahvil analistleri, hasarın çok yaygın olmayabileceğini umuyor. Bu büyük yatırım firmalarının toplam büyüklüğüne kıyasla holdingler çok küçük. Ayrıca, JPMorgan'ın büyük gelişen piyasa kurumsal tahvil alıcılarının kullandığı CEMBI endeksine yaklaşık 20 milyar dolarlık Evergrande borcunun sadece 6.75 milyar dolarlık kısmı dahil edilmiştir.

Analistler, düzenleyiciler devreye girene ve yönetim kurulu genelinde iflas riskini güvenilir bir şekilde ele alana kadar, koşulların kötüleşmesinin muhtemel olduğunu söylüyorlar.

Bazı deneyimli yükselen piyasa kriz gözlemcileri, sorunların daha devam etmesi gerektiğini düşünüyor. EM borç odaklı hedge fonu Greylock Capital'den Hans Humes, "Bu gevşeme gerçekten başlamadı bile" diyor.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder