29 Mayıs 2012 Salı

Dedikodusuz Olmaz


İnsan duygusal bir varlık, rasyonel değil. Yani karar alırken her zaman akla dayanan, ölçülü, hesaplı işler yapmayabiliyor.

Rasyonellikten uzak olmak, insan hayatının her aşamasında önümüze çıkıyor. Rasyonellikten uzak olmanın pişmanlığını kredi kartı ekstrelerimizde çok net görebiliriz mesela. Eksteler pişmanlıklarla-keşkelerle dolu.

Borsa yatırımcısının aldığı kararların  büyük bir kısmı irrasyoneldir, akılcılıktan uzaktır.

İMKB için konuşursak en yaygın yatırım stratejisi bilanço analizine göre veya teknik analize göre oluşur…derseniz yanılırsınız. En yaygın yatırım stratejisi “kop da gel sıyrıl da gel” dir.

Kop da gel sıyrıl da gel stratejisi için öyle uzun uzadıya analize, bilgiye, kafa yormaya da gerek yok. Size dedikodu, söylenti  yeter.  Dedikoduya söylentiye dayalı olarak işlem yapanlara dedikodu trader’ı denebilir. 

Dedikoducu borsacının  geleceğe ilişkin beklentileri, duygularının  etkisi altındadır.

Dedikodu iyidir ve gereklidir. Dedikodusuz piyasa olmaz.

Söylenti - dedikodu finansal piyasalarda neler olduğuna dair oluşan fikrin üzerindeki olumsuz etkisine rağmen gereklidir. Söylenti ticareti olmasaydı hisse senetlerinin işlem görmesi zorlaşırdı.

Hisse senetlerinin canlı bir piyasada işlem görmesi borsalar açısından önemli.

Dedikodu ticareti aslında dedikodu ticareti yapmayanlara daha büyük fırsatlar sunuyor. Söylentileri izleyen yatırımcılar söylentileri bilgi olarak algılar ve söylentilere bağlı olarak yatırım kararı verirler. Böylece gerçek bilgiye sahip olan yatırımcılar karşılarında işlem yapabilecekleri başka yatırımcıları bulabilirler.
Kısa vadede dedikoducular kazanabilir ama dedikoducunun finansal ömrü uzun olmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder