11 Kasım 2013 Pazartesi

EKONOMİSTİN GERÇEĞE İHTİYACI VAR, TRADER’IN BAHANEYE

Geçen haftanın son ters köşe golü tarım dışı istihdamdan geldi. ABD’de zaten işler çok yolunda değildi, üstüne kepenkler kapandı, rakam kötü gelir, hadi kötü gelmesin beklendiği gibi 120-130 bin gelsin ama çok yüksek gelmez derken rakam çok çok yüksek geldi. Sistem istihdam yaratıyor, ne yaşanırsa yaşansın. Ama devamı gelir mi, bunun cevabını verebilecek kimseyi tanımıyorum. Hadi kötümserler için de bir şeyler söyleyelim, tamam tarım dışı istihdam yüksek ama işsizlik aynı, hala yüzde 7’ye yanaşamadı. Daha kötüsü var, işgücüne katılım tarihi rekor düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Yani insanlar iş bulmaktan ümidini kesmiş.

Bu hafta ne konuşacağız ?

Salı : Almanya-Fransa TÜFE
Çarşamba : AB sanayi üretimi, BOE enflasyon raporu,ABD mortgage başvuruları
Perşembe : Japonya-Almanya-Fransa GSYİH, Japonya sanayi üretimi,ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Euro bölgesi maliye bakanları toplantısı ve ABD Senato’da Yellen konuşması.
Büyük ekonomilerde gidişe dair verileri alacağımız haftada en önemli başlık Yellen konuşması. Çünkü dünya ekonomisinin bir yere gittiği yok, söylemlere ne tarafa çevrilmek isteniyor ona bakacağız, yani Yellen ne diyecek haftanın dedikodusu bu.

Son tarım dışı istihdam verisi sanki bol paranın devamından yana gibi görünen FED’i zorda bırakır mı?
Eğer FED kendini istihdama odaklamamış olsaydı cevap HAYIR. Çünkü bir iyi başlıkla ekonomide işler yolunda denilip parti yapılamayacağı gibi bir kötü datayla yandık-bittik olamaz. Piyasayı takip eden akademisyenler bu yüzden saç baş yolar. Ancak piyasanın dinamiği bu, doğru-yanlış tartışma dışı.
Dönelim FED ne yapacak sorusuna. Ana fikrimiz şu : FED’in yarattığı paranın ABD dışına akmasından veya ucuz dolarla uçuşa geçmiş borsalardan rahatsız olmadığı sürece FED  varlık azatlımı için ayak sürüyecek. Ama, istihdam verisi üst üste iyi geliyorsa FED kendi beyanatları aksine iş yapamaz. Bu durumda aralık ayında gelecek tarım dışı rakamına kadar dalgalanmaya devam

Bugün için ise :

EURUSD : İyi dayandı, 200 günlük ortalama altına inmedi. 1.34 üstüne atmak için ufak bir bahaneye ihtiyacı var. Bugünkü işlem aralığı tahminim 1.3330- 1.34
ALTIN : Şu anki seviyeler sıkıntılı seviyeler. 1300 altında kaldıkça aşağı yönde hareket için stresi artar. 1277 şimdilik destek. Kırılırsa tekrar 1250 hedefine gidebilir.
GBPUSD :  Bugün 1.5975-1.6055 aralığında salınabilir. Ancak gelecek verilerle bu bant dışına çıkılabilir.
NZDUSD : 0.8280 direnci çalıştı, 0.8210 desteğine geriliyor gibi. 0.8220 ve altı alım yapmak için takip edilebilir.

USDTRY : Yarın cari işlemler dengesi açıklanacak. Yüksek cari açık 2.05’in aşılıp 2.08 yolculuğuna sebep olur. Düşük açıkla 2’ye doğru geri çekilip nefes alma imkanı olabilir. Ama şimdilik 2’nin altı zor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder