28 Kasım 2013 Perşembe

TARIM DIŞI İSTİHDAM VE ETKİLERİ

Bugün ve yarın için, hatta önümüzdeki pazartesi günü için söylenebilecek yeni birşey yok.
ABD bugün tam gün, yarın yarım gün tatil, veri trafiği sakin. Yani yatırımcıları 2 sıkıcı gün bekliyor olabilir.

Asıl hikayemiz Fed, varlık alım programı olmaya devam ediyor. Önümüzdeki hafta dünyanın önemli merkezlerinden, salı gününden itibaren önemli ekonomik veriler gelmeye başlayacak, bu yazıda teker teker sıralamanın gereği yok, Piyasa Takip Programından ekonomik takvime göz atılırsa bahsettiğim yoğunluk görülebilir. En kritik ve en son gelecek veri, cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamı.

Veriden sonra bütün bir aralık boyunca piyasalarda nasıl bir seyir izleyeceğiz görmek mümkün olacak.
Salıdan itibaren gelecek verilere, tarım dışı istihdam rakamına dair çok şey duyacak, dinleyeceksiniz, kafalar karışacak. Biz önümüzdeki haftanın muhtemel sonuçlarına göre 2 yol çizeceğiz, yatırımcılar hangi yönü tercih ederlerse onları ne bekliyor ondan bahsedelim. Odağımızda tarım dışı istihdam rakamı var;

TARIM DIŞI İSTİHDAM RAKAMI 200 BİN VE ÜZERİ GELİRSE

Dolar değer kazanır, dolarla alınan ne varsa değer kaybeder. Örneğin zirveleri zorlayan GBPUSD bu haberle geri çekilebilir, altın 1200 dolara doğru düşebilir, EURUSD 1.33'e doğru geri çekilebilir.

TARIM DIŞI İSTİHDAM RAKAMI 150 BİN VE ALTINDA GELİRSE

Bu sonuç Fed'in varlık alım programında geri adım atmada aceleci olmayacağı şeklinde yorumlanacağı için , yine aynı örneklerden devam edeyim, GBPUSD 1.65'i zorlayabilir, EURUSD kendisini 1.36 üstüne atabilir, altın biraz nefes alabilir 1290 mümkün olabilir.

VERİYİ NASIL BEKLİYORUZ ?

Tarım dışı istihdam verisi bu ay geçmiş aylardan daha kritik, daha önemli. Geçen ay kepenk kapatma döneminde bile 200 bin geldi. Şimdi verinin ne şekilde açıklanması gerçekten şaşırtıcı olur ? Bence 200 bin civarı değil, 150 bin civarı gelen veri şok yaratır. Fakat herhalükarda tahmini zor bir veri. Yatırımcı piyasayı ve verinin etkisini kontrol edemeyeceğine göre, kontrol edebileceği tek konu kendi işlemleri. Ya risk alıp, aldığı riskin,olası hareketlerin farkında olup zarar durdur- kar al seviyeleri baştan kabul edilmiş-belirlenmiş işlemler yapacak, ya da önümüzdeki hafta işlem yapmaktan uzak duracak, yaşanılacak hareketten faydalanmayıp eldeki sonuçların sonraki döneme etkisine göre pozisyon alacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder