21 Kasım 2013 Perşembe

KIŞ GELİYOR

Tutanaklardan anladığımız kadarıyla varlık alım programında azaltım , geri çekilme, Fed tarafında bitmiş gözle bakılan bir konu artık.
Ocak değilse 2014 Mart, aylık 85 milyarlık tahvil alımı  azatlım başlayacak.
Fed’in derdi artık geri çekilme değil, azaltım sürecinde faizleri düşük tutmak.
Geri çekilme kaçınılmaz olarak piyasaları etkileyecek, sarsacak. Piyasanın korkusu faizlerin yükselmesi, paranın maliyetinin artması.
Dünkü uyandırma servisinde bahsetmiştik, Fed kısa-orta vadeli faizleri düşük tutmada belki başarılı olabilir ama 30 yıllık tahvil faizinin yükselmemesi için Fed ne yapacak ?
Söylemlerle, beklenti yönetimiyle, yol göstericiliğiyle Fed faizleri düşük tutabilirse veya piyasalar Fed’e bu konuda inanırsa 2-3 aylık sarsıntıdan sonra yeni dengesini bulur.
Piyasalar yeni hikaye, yeni denge bulmada mahir, yeni beklentileri satın almada her zaman hevesli.

Fed’in atacağı hamlede hala ekonomik veriler tetikleyici. 6 Aralık kritik gün, tarım dışı istihdam rakamıyla sene sonuna nasıl gireceğimizi göreceğiz.
200 bin veya üstü rakamla doların değer kazanması, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı gerilemesinin hızlanması, altının yeni bir darbe yemesi yüksek ihtimal olur.
200 bin altı rakamla tedirginlik daha da artar ama kopuş yaşanmaz.

Bugün Draghi konuşuyor (12.00)
ABD haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak (15.30), üretici fiyatları endeksi gelecek (15.30),akşam saatlerinde 2 Fed yetkilisinin konuşması var

Fed tutanaklarından sonra bugün gelecek açıklamalar paniği biraz daha arttırabilir ya da rakamlar “Fed aceleci olmaz” dedirtirse sakinleşme yaşanırsa kalıcı olmayabilir.

EURUSD

AB’de negatif faiz konusu daha yüksek sesle konuşulur olmaya başladı. Negatif faiz uygulanırsa istenen hedeflere ulaşılabilir mi ? Zor. 1970’den bu yana negatif faiz uygulayıp bunun sonuçları görme imkanı vermiş pratik yok.

AB içinde sorun faizi indirmek veya negatif faiz değil. Asıl sorun kuzey-güney farkı, farklı öncelikler, bankacılık sisteminde güvenin tesis edilememesi, kötü kredilerin kontrol çıkmak üzere olması.
Negatif faiz uyguladık ve bütün bu sorunlar aşıldı diyemiyeceksek, negatif faiz ihtimali sadece euronun değersiz olmasını sağlar.

Negatif faiz hikayesi Fed tutanaklarıyla kesişince euro hızlı geri çekildi. Çünkü elimizde doların değer kazanması için ayrı hikaye, euronun değer kaybetmesi için ayrı hikayemiz var.

1.3450 altında olmak yükseliş bekleyenler için ümit kırıcı olabilir. 100 günlük ortalama 1.3415, bu seviyesinde altına inilirse (herhangi bir sebeple) ilk hedef 1.33.
Şimdi gün içi gel gitlerden ziyade günlük kapanışlara dikkat etmek gerek.
1.35 şimdilik ilk direnç. Bu seviye üzerine çıkmadan “parite yükselir” demek yanlış olabilir.

ALTIN

Uyandırma servisine başladığımız günden bu yana çoğu zaman altın için alım önermediğimizi, yükselişler olabilse bile bunun sönük kalacağı beklentimizi paylaşmıştık.
1270 seviyesinin öneminden bahsedip, altına sarkılırsa hedef 1250 demiştik.
Şu anda fiyat 1244.

Bugün, yarın, önümüzdeki dönemde doları değerli kılacak haberler-veriler gelirse altındaki bu geri çekilme 1200 dolara kadar devam edebilir.
Fiyat tekrar 1250 üstüne çıkarsa bu alım fırsatı mıdır ? Bence hala değil.

USDTRY

Merkez Bankasının son üstü örtülü zayıf faiz artırımından sonra Dolar/TL 2 seviyesine kadar geriledi fakat tutanaklar bu seviyenin altına müsaade etmedi, tekrar 2.02’ye yakınız.
1.97-2.00 arası orta-uzun vadeli pozisyonlar için alım önerdiğimiz bölge.

TCMB TL’yi sıkılaştırmaya devam edebilir, yeni hamlelerle TL’deki değer kaybını sınırlamak isteyebilir ama bu konuda yapılabileceklerin sınırlı olduğunu düşünüyorum.

Karşımızda Fed var, attığı adımlar doları değerli kılıp, gelişmekte olan ülkelere yönelmiş 300 milyar doları ana vatanına çekecekse (mayıs sarsıntısında 60 milyar dolar kaçmıştı), gelişmekte olan ülkelerde neredeyse 7 yıldır süren tatlı bahar bitmek üzere ve bunun bedeli ödenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder