24 Mayıs 2012 Perşembe

Yalan Dünya


BİZE YALAN SÖYLEDİLER

Herkes “büyümek” istiyor, insanlar,şirketler,devletler…Herkes

Ekonomik büyümeyi gayri safi yurt içi hasıla kavramıyla ölçmeye çalışıyoruz, bir yıl içinde üretilen mal ve hizmetlerin parasal değerini buluyor, önceki yıllarla kıyaslıyor, şu kadar büyüdük şu kadar küçüldük diyoruz.
Büyümenin “evrensel” bir değer olabilmesi için de fiyatları “dolar” cinsinden hesap ediyoruz.

Türkiye için konuşursak bir malın fiyatını dolar bazında değerlendirdiğimiz an, o fiyat otomatik olarak enflasyon oranı kadar artmış oluyor, çünkü doların TL değeri doğrudan enflasyonu etkiliyor. Dolar yükseldikçe enflasyon yükseliyor.

Büyüyoruz evet ama nasıl ?

Borçla üreterek.

İthalat yaparak. 100 dolarlık bir mal üretebilmek için 43 dolarlık ara malı, hammadde ithal ediyoruz. İhracatta rekor kırdık diyoruz ( 2011 yılı 135 milyar dolar) ama ithalatta da rekor kırıyoruz (240 milyar dolar)

Büyüyoruz ama büyümek için yeterli tasarrufumuz yok, başkalarının tasarrufuna ihtiyacımız var. Bu parayı bulamazsak büyüyemiyoruz.

Bütün dünya büyüyor.

Dünyanın GSYİH (gayri safi yurt içi hasıla)’sı 1990 yılında 22 trilyon dolardı. 2012 yılı için bu rakam 72 trilyon dolar olarak bekleniyor. Türkiye’nin GSYİH’sı  1990 yılında 202 milyar dolardı, 2012 için 818 milyar dolar olması bekleniyor.

Bütün dünyada son 10 yıldır düşük maliyetle uzun vadeli borçlanabiliyordunuz. Borçlandıkça büyüyor, büyüdükçe “başarılı” sayılıyordunuz.

Şimdi boyutları hala tam olarak kavranılamamış bir kriz yaşıyoruz. Çünkü sistem bize olmayan refah seviyesi yüksekliğinden, artan kişi başına düşen gelirden bahsediyor yıllardır. Yalan söylüyorlar.

Onlar yalan söyledikçe de krize giriyoruz. Ne Türkiye her yıl % 8,5 büyüyebilecek bir ülke ,ne de dünya gerçekte 22 trilyon dolardan 72 trilyon dolara giden bir dünya.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder