22 Mayıs 2012 Salı

Ne yapsın Yunanistan?


Yunanistan seçimlerinden bir sonuç çıkmadı, Yunan halkı siyasette sivri uçlara doğru savruldu. Sokaktaki Yunan vatandaşı sadece bir oy kullanmış olmadı, gidişata tepkisini de gösterdi.

Finans piyasaları seçim sonuçlarından tedirgin. Şimdi daha yüksek sesle Yunanistan Euro’dan çıkar mı, çıksın mı tartışmaları yaşanıyor. Tam bu anda ekranlara bir haber düşüyor, habere göre dünyanın en büyük özel para basım şirketi De la Rue"nin Yunan Drahmisi basımı için hazırlıklara başlıyor.

Yunanistan Euro’dan çıkıp eski parasına drahmiye dönerse ne olur ?
Para basma yetkisi kendisinde olacağı için ekonomik kırılmaya parasal yönden müdahele imkanı bulabilir.

Yunanistan drahmiye geçse, yapılan hesaplamalara göre 1 Euro=1500 drahmi edecek.

Sorun şurada, Yunanistan Euro’dan çıksa sorunlarından da çıkış yolu bulabilecek mi ? Çünkü drahmi’ye geçilse ne olacak, Yunanistan’ın borcu euro bazında. Bu durumda drahmi basıp borcunu kapatabilir, denebilir. Fakat bunun da enflasyon yaratma ihtimali çok yüksek. AyrıcaTsipras ‘ın dediği gibi "yoksullar drahmi ile yaşayacak zenginler euro ile her şeyi alacak"

Yunanistan zaten borcunun %75’ini sildi, ödemiyorum dedi. Mesele zaten Yunanistan değil, Yunanistan’da yaşananların diğer ülkelere örnek teşkil etmesi, siyasetin ekonominin içinde güç dengelerinin bozulması, koltukların kaybedilmesi.

Yunanistan’ın cürmü nedir ki bu kadar karıştırsın dünyayı ? Yunanistan’ın bir gün bu hale düşeceği bilinmiyor muydu ? Tabii ki Yunan bankalarına Yunan halkına, devletine borç veren Alman Fransız İtalyan bankaları bu borcun bir gün ödenemeyecek hale geleceğini biliyordu. Ama kimse oyunbozan olmak istemedi, çark dönüyordu. Yunanistan kazandırıyordu.

Yunanistan krizi çıktı da ne oldu ? Bu kriz 2 yıl uzayacağına daha kısa sürede bitemez miydi ? Elbette biterdi. Yunanistan meselesi aylarca Alman medyasında gözlere sokuldu. Almanya karar alıcı, hüküm verici konuma geldi. Ayrıca Yunanistan battıkça euro dolara karşı zayıfladı. Euro düşük kaldıkça da Almanya ihracatından memnun. Hem siyasi hem ekonomik kazanç.

Yunan halkı yüksek bir bedel ödeyecek, o muhakkak. O bedel şimdiki sokak kavgalarından, artan işsizlikten vs. daha büyük olabilir. Şimdiden kamu kurumlarında, büyük özel şirketlerde Alman yetkililer dolaşıyor. Çünkü adalara turistik turlar düzenleyerek işin içinden çıkamayacaklar. Avrupa Birliği’nin “büyük” devletleri de Yunanistan’dan değil, Yunanistan’ın yaratacağı “kelebek etkisi”nden korkuyorlar.

Bir şey daha var, bu hikayenin bazı kısımları size de tanıdık geliyor mu ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder