31 Ocak 2013 Perşembe

Britexit mi dediniz ? Ya sterlin ?


İngiltere'nin muhafazakar başbakanı ülkesinin AB'den çıkma konusunu (Britexit) referandumla halka sorma kararını açıkladı ve zaten var olan tartışmalar alevlendi.

İngiltere birlikten çıkar mı sorusuna cevap aramadan önce İngiltere birliğin ne kadar içinde ona bakmak gerek. Ülke birliğin ortak para birimi euro'ya geçmedi, ortak sınır (schengen) uygulamasına tabi olmadı. Yani İngiltere AB'nin ne içindeydi ne de dışında (şarkının devamı çok manidar; kendin içindeyken kafan dışardaysa çaresi yok mutsuz olacaksın). İngilizler böylelikle  AB'nin avantajlarından faydalanırken, birliğin yüklerinden uzak durdular. Fakat bu tavrın bir maliyeti de oluştu. AB liderleri krizden çıkabilmek için finansal düzenlemelere gittiler, finansal piyasalara dayanarak ayakta duran İngilizler ise birlik içinde düzenlemelerde etkisiz kaldılar. Şimdi Londra'nın paranın merkezi olma konumu tehlikede. Birlik Londra merkezli finans kurumlarına ek vergi getirdi.

İngiltere'deki toparlanma diğer gelişmiş ülkelerin gerisinde. İngiliz hükümetinin ekonomide canlanma sağlanması için ekonomi politikasını değiştirmesi gerektiği, büyümeyi yakalamak için yatırımların artırılması gerektiği daha yüksek perdeden seslendiriliyor artık. Ülkeler ekonomik aktiviteyi canlandırmak için yerel paralarını değersizleştirirken - buna kur savaşı diyoruz- İngiltere'nin geriden geldiği konuşuluyor.
İngiltere, birlikten çıkma konusunda çok mu hevesli, bu bir seçim mi yoksa mecburiyet mi önümüzdeki dönemde ipuçlarını alacağız. Birliğe veda İngiliz devlet politikasıysa, ayrılığın hazırlıkları başladı. Bütün yaşananlar  iki yıl sonra gelecek seçimlerde muhafazakar partinin siyasi hamlesiyse bu tip ayrılık ifadeleriyle AB'den taviz koparma çabası da olabilir.

Hiçbir veda sancısız değil. Ama ayrılık niyeti yok iken karşı tarafın ayrılık hazırlıklarını görüp naz etmek İngiltere'yi amacına ulaştırır mı bilinmez.

STERLİN ?

Sterlin/Dolar paritesi neredeyse 3 yıldır  1.53 ile 1.63 arasında gidip geliyor. Daha yakın vadeye bakarsak  son durumda Aralık 2012'den bu yana düşülmemiş seviyelerde dolaşıyor.. Paritenin 1.58 altında kalması 1.55'li seviyelere düşme ihtimalini arttırabilir. Dünyanın her yerinde kur savaşlarından bahsedilirken İngiltere bu konuda atıl mı kalacak hamle mi yapacak , kestirmek zor.İngiltere Merkez Bankası gerekirse daha fazla tahvil alımı yapmaya hazırız diyor fakat eylem yok. Bu durumda İngiltere'den hamle gelmese bile sterlin FED tarafından değeri düşük tutulan dolara karşı zorda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder