4 Ocak 2013 Cuma

FED'de işler değişiyor mu ?

Dün akşam açıklanan FED  toplantı tutanakları finansal piyasaları şölen yerine çeviren bol ve ucuz paranın sonuna yaklaşıldığı şeklinde değerlendirildi, dolar faizleri yükseldi,dolar değerlendi.Çözümü yarım kalmış mali uçurum meselesine parasal genişlemenin sonuna yaklaşılıyor olmak eklenince piyasalar gerildi çünkü bol parayla afyonlanmış piyasalar bolluğun sonuna dair ilk sinyali görünce titremeye başladı. Ama ne olacaktı, sonsuza dek bol parayla mı yaşanacaktı?

FED yaklaşık 1 ay önce parasal genişlemeyi 2 konuya bağladı:
1- İşsizlik yüzde 6,5'un altına inene kadar
2-Enflasyon yüzde 2,5 üstüne çıkana kadar genişlemeye devam.
Bu iki konuda henüz alınması gereken çok yol var.İşsizlik 7,7 seviyesinde.
Belki tedirgin olunması gereken konu enflasyon.

Eğer büyüme öncelikli konu ise büyümeyi destekleyici vergi politikaları bir noktada enflasyonu yukarı itecektir.Yani "enflasyon meselesinde işsizlikten önce yaşanabilecekler FED'i tetikleyebilir" fikri pozisyonlarda değişikliğe sebep olacaktır.

Pariteler ile altın arasında FED'in tavrının farklı sonuçları olabilir mi? Doların değerlenmesi paritelerde dolar lehine sonuçlar doğursa da enflasyon risk olarak görülüyorsa altın fiyatlarında doların değerlenme ihtimaline rağmen yükseliş beklemek yanlış olmaz. Fakat bu beklenti hemen fiyatlara yansıyamaz.

Görünen o ki FED müziğin biteceği güne piyasaları alıştırmak, tepkileri yumuşatmak için ilk hamlesini yaptı.Devamı işsizlik ve enflasyon rakamlarıyla gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder