13 Ocak 2013 Pazar

Haftalık Değerlendirme


ANA TEMA

* Fed’in bugüne kadarki parasal genişleme hamlelerinden beklenildiği kadar pozitif sonuçlar alınamadığından, varlık alım programının devamının zararlarından bahsedilmeye başlandı.Eğer piyasalar  yaşananları FED tarafından “2013 sonunda varlık alım programının sonuna hazır ol”  şeklinde anlıyorsa şu anki hisse senedi piyasalarının yükselişi veya VIX endeksindeki gerileme pozitif algılar kalıcı olmayabilir.

Doların değerlenmesi kaçınılmazsa dolarla değerlenen her varlığın değerinin düşmesi de kaçınılmazdır. Gelen her haber ve açıklamanın doların değerini arttırıcı veya azaltıcı etkisine bakılması içinde bulunduğumuz dönemde piyasaları anlama çabasında yatırımcıya “fark yaratır”. Bu anlamda ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve borsa endeksleri yakından takip edilmeli.(paranın maliyeti ve risk iştahı-alternatif arama çabası)

* ECB’nin 0.75 olan politika faizinde indirime gitmeyip bu kararı oy çokluğu ile değil de oy birliği ile alması piyasaları bu kadar heyecanlandırıyorsa piyasa dinamikleri hakkında genel kabulleri tekrar gözden geçirmekte fayda olabilir. S&P’un da açıkladığı gibi ECB AB içindeki krizin aşılmasında yardımcı olabilir ama sorunları çözüm mercii hükümetler. Yaklaşan seçimlerse çözüme dair soru işaretlerini azaltmıyor.Avrupa Merkez Bankasının faiz indirmemesi yanında diğer şartlar sabit kalsa bile doların ABD dinamikleri ile değerlenmemesi  euroyu güçlendirici etki yapıyor.

* Yarım kalan mali uçurum çözümünde, bütçe ve borç tavanı meselesi sert tartışmalara sahne olabilir,Draghi coşkusu geçtikten sonra bu konuda gelecek her haber piyasaları dalgalandıracaktır.

* Önümüzdeki hafta veri trafiği yoğun.AB bölgesinden gelecek Tüketici Fiyat Listesi (CPI), ABD ve AB’den gelecek enflasyon rakamları,Çin’den gelecek konut ve büyüme rakamları önemli.

* FED parasal genişleme 2015’e kadar masada piyasalar rahat olsun derken şimdi programı işsizlik ve enflasyon rakamlarına göre şekillendireceğini açıkladı. İşsizlikte %6.5 seviyesine inilmediği, enflasyonda %2.5 aşılmadığı müddetçe likiditeye devam dendi. Artık dolar değerlemesinde bu iki veri çok daha yakından takip edilmeli.

* Çin’den büyümenin ayak sesleri geliyor.Eğer 2013, 2012’den daha iyi bir yıl olacaksa sanayi emtiaları biraz daha yakından takip edilebilir.

*Japonya’da yeni hükümet likiditeyi arttırmada ben de varım yeter ki ekonomi canlansın enflasyon da yükselsin dedi ve Dolar/Yen “uçtu”. Fakat piyasalar söylendiği gibi “beklentileri alıp gerçekleşmeleri satıyorsa” BOJ toplantısı sonunda realize olabilir.

* Altın yatırımcısının kafası her açıklama ve sonrası yaşanan sert hareketlerden sonra daha da çok karışıyor.Şu iki sorunun cevabı verilmeden kaldıraçlı piyasalarda işlem yapmanın riski giderek artıyor
1-Elinizdeki doları altınla değişir misiniz?
2-Artık dünya ekonomilerinde kıpırdanmadan bahsedeceksek güvenli liman olarak altına sığınacak mıyız yoksa hisse senedi veya diğer piyasalarda risk almak daha mı caziptir?

EURUSD : Son 8 ayın zirvesine ulaştı. 1.3390 ve 1.3490 en yakın direnç noktaları. 1.3150 ve 1.3030 destek seviyeleri.Yükseliş trendi gücünü koruyor. Mevcut seviyelerden 1.32’lere doğru geri çekilme ihtimali var

ALTIN : FED’den ve üyelerinden gelen varlık alımının sonuna yaklaşıldığına dair her ifade altında sert hareketlere neden oluyor. Son dönemde altın zor yükselir-kolay düşer bir hal almaya başladı.Fiyat alçalan trend bandı altında, bu bant iki kez aşılmaya çalışıldı fakat başarılamadı.1678 seviyesi 200 günlük ortalama ve en yakında seviye olarak 1680,hatta 1700 seviyesi aşılmadan altındaki her yükseliş hareketi satışlarla karşılanabilir. 1662 en yakın destek bölgesi,fiyat gerilemeye başlar da bu bölgede tutunamazsa tekrar 1630 dibine doğru hareket yaşanabilir.

USDJPY : Parite 2007’den bu yana devam eden düşüş trendinin dışında. 85 seviyesi destek, 95 ve 101 kısa-orta vadeli hedef.

AUDUSD : Aslında bir emtia parası ve küresel risk iştahını izlemede yardımcı olarak kullanılabilir.Parite Ağustos 2012’de gördüğü 1.0510 seviyesine çok yaklaştı. 1.0365 seviyesinin üzerinde oldukça yükseliş trendi kendini muhafaza eder.Yukarıda 1.0765, aşağıda 1.0470 desteği mevcut.

GBPUSD : İngiltere Merkez Bankası da beklenildiği gibi faiz değişikliğine gitmedi.Dirençler 1.6165 ve 1.6255, destekler 1.6065 ve 1.60 seviyelerinde.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder