20 Ocak 2013 Pazar

Haftalık Görünüm


Gündem

·         Çin 2012 4. Çeyrekte 2011’in aynı dönemine göre % 7.9 büyüdü. 2012 sonu itibariyle büyüme rakamı % 7.8. Büyümedeki sanayi üretimi detayı dikkat çekici, sanayi üretimi 10.3 ile beklentilerin üzerinde. Aynı zamanda perakende satışlar da büyümenin ivme kazandığını gösteriyor. Çin verileri sonrası güçlü büyüme verisi ve artan enflasyon kaygılarıyla emtialar değer kazandı.

·         Altın fiyatları kıpırdandı. Faizlerin düşük seyri, spot altın talebi olan Çin’de ekonomide kıpırdanma, enflasyonun yıl içinde hızlanacağı beklentisi altın fiyatlarını yukarı yönde tetikledi.

·         ABD’den işsizlik başvuruları son 5 yılın dip seviyesinde, inşaat başlangıçları 2008’den bu yana en yüksek seviyede.

·         Piyasalar ucuz ve bol parayı takip etmeye devam ediyor. Bu haftanın en önemli gündemi Japon Merkez Bankası BOJ’ın parasal genişlemeye dair atacağı adımlar.Toplantıda yüzde 2 enflasyon hedefi yakalanana ve ekonomi daha sağlam temellere oturana kadar açık uçlu şekilde devlet tahvili ve diğer varlıkların satın alınması taahhüdünün açıklanması bekleniyor.

·         ABD Hazine Bakanı Geithner ABD ekonomisinin finansal krizden toparlanmasının nihai aşamalarına yakın olduğunu, Avrupa’da toparlanmanın ABD’nin gerisinde olduğunu söyledi.

·         İngiltere Merkez Bankası’ndan Sterlin’in seviyesi konusunda dikkatli olunması gerektiği, rekabet amaçlı devalüasyonun kendi bacağına sıkmak olacağı şeklinde uyarılar geldi.

·         Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi Çin’in ekonomisinin ivme kazandığının açıklanmasından sonra petrol New York’ta son dört ayın yükseğine, 14 ayın en uzun haftalık kazanç seviyesine ulaştı.

·         Pazartesi bir araya gelecek Euro Bölgesi maliye bakanlarının ele alacakları konular arasında euro bölgesi kalıcı kurtarma fonu ESM’in zor durumdaki ülkelerin bankalarını doğrudan yeniden sermayelendirmesi olabilir.

·         Pazartesi ABD piyasaları tatil.

·         Ünlü yatırımcı Marc Faber ABD borç limitinin bir şekilde arttırılmasıyla piyasalar güçlenmeyi sürdürecek dedi, FED’in tahvil alımlarının hızının kesilebileceğine dikkat çekti.

·         Soros, Merkel için “yanlış politikalar uyguluyor” dedi. Soros Merkel’in ekonomi  ve devlet bütçelerinin daralması yönünde attığı adımların doğru olmadığını, sadece aşırı büyüme ile borç sorununun üstesinden gelinebileceğini savundu.

·         En son kur savaşları uyarısı da Rusya’dan geldi. ABD’deki otomobil lobisi Obama’dan düşük japon yeni konusunda önlem almasını istedi.



Haftalık Öngörü

         EURO bölgesinden toparlanmaya dair pozitif sinyallerin devamı, ABD borç limitinin arttırılması haftanın kabul edilmiş senaryosu.

·        ABD’de Cumhuriyetçilerin borçlanma limitinin yenilenmesi konusunda direnişten vazgeçmesi,  ABD’de hükümetin borçlanma limiti krizinin aşılacağı haberleri riskli varlıklara olan talebi arttırabilir, emtialar da kendilerine düşen payı alabilirler.

·        Risk iştahının artmasıyla Türkiye gibi gelişen ekonomilerin para birimleri değerlenebilir.

·        Japon Merkez Bankası’nın radikal parasal genişleme programı açıklaması yen’de yeni diplerin görülmesine neden olabilir.

·        Petrolde büyümeye dair veriler güçlenerek gelmeye devam ederse  Brent 115 doları deneyebilir.
                       


ALTIN


Başlangıç
En Yüksek
En Düşük
Kapanış
1660
1696
1659
1683

Veri-haber trafiği altını grafikte kırmızı çizgiyle görülen 50 günlük ortalamasına kadar taşıdı. 50 günlük ortalama olan 1695 seviyesi ilk direnç bölgesi. Bu seviye aşılırsa düşen kanalın üst çizgisi olan 1705 seviyesi ikinci direnç bölgesi. Düşen kanalın üstüne çıkılmadan, yani fiyat 1700 seviyesi üzerine oturmadan daha yukarıdaki seviyelerden bahsetmek için erken. Aşağıda 1662 seviyesi önemli, 200 günlük ortalama. Fiyatın geri çekilmesi durumunda 1662’de tutunama durumunda bir önceki dip seviyeleri (1630-1635) konuşulmaya başlanır. Parasal genişleme programının devamına dair her haber fiyatı yukarı taşıyabilecekken,doların değerlenmesini doğuracak her veri-haber altın fiyatını baskı altında tutacaktır.



                                                                  USD JPY


Başlangıç
En Yüksek
En Düşük
Kapanış
89.28
90.20
87.79
90.06

Paritedeki sert yükselişte ilk direnç 94, ikinci direnç 101 seviyelerinde. Destek seviyesi 84. BOJ’nın atacağı adımlar, BOJ’nın bol likidite oyuncuları arasına katılması paritede oynaklığı arttıracaktır. “Beklentinin satın alınması gerçeklerin satılması” gerçeği de göz önüne alınarak USDJPY paritesinde aşağı-yukarı her iki yönde de oluşacak hızlı fiyat hareketleri dikkatle izlenmeli. Spekülatör pozisyonlarına göre net Yen satış pozisyonları 5 haftadır düşerken Yen alım pozisyonları 3 ayın zirvesinde

                                                      EURUSD



Başlangıç
En Yüksek
En Düşük
Kapanış
1.3361
1.3403
1.3256
1.3318

Paritede yükselen trend devam ediyor. Dirençler sırasıyla 1.3477-1.3600 seviyelerinde. 1.3120 kısa vadeli destek. 1.3120 aşağı kırılmadığı müddetçe trend yukarı gözüküyor. 1.3120’nin altında 1.2880 desteği mevcut. Çok kısa vadede 1.34 seviyesinde ikili zirve olma ihtimali de takip edilmeli.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder