7 Temmuz 2012 Cumartesi

Ağustos vade 81 bine mi gidiyor ?

VOB 30 endekste mayıs ayı sonundaki   62 bin seviyesinden 6 Temmuz'da  77.275 seviyesine gelindi. Yaklaşık 18 bin puanlık yükseliş. Devamı gelir mi ?


Son dönemde yurt dışı borsalardan pozitif ayrışma yaşıyoruz. Notumuz yükseltiliyor, büyüme enflasyon vs ekonomik verilerimiz iyiye yorumlanıyor. En son cuma günü de Avrupa borsaları %2 eksideyken biz içeride günü yine yüksekte kapattık. Son konuşulan malzememiz "ülkenin notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilecek". Bu dedikoduyu bir kenara bırakır da eldeki verilerle orta vadeli bir öngörü ortaya koyalım dersek ;


Avrupa Merkez Bankası faizleri indirdi ama asıl hamle mevduat faizlerini sıfırlayarak yapıldı. AMB " sana verdiğim parayı bana getirme, faiz vermeyeceğim, git kredi olarak dağıt" demek istiyor. Bankalar hemen AMB'nin yönlendirmesine ayak durdurdu mu ? Açıklanan rakamlara göre hayır. Paranın %80'i hala AMB'na park ediliyor. Peki bu olaydan bize ne ?


Yurt içi piyasalarının bu işe tepkisi faiz piyasasından başladı. Bono faizleri geriliyor. Beklenti; yüzde 0 faizle Euro bölgesinde duran para Türkiye'ye gelecek. Mantıklı bir beklenti.


Sıcak paranın geleceği beklentisi, içeride faiz indirimini de gündeme getirecek. Zaten faiz,MB tarafından kendisinden hoşlanılmayan bir şey. Ne kadar düşük olursa o kadar iyi ekonomi yönetimine göre. Enflasyondaki düşüşün de desteklemesiyle, büyümede yıl sonu hedefine yaklaşmak, iç tüketimi canlandırmak için faiz indirimi bekleyebiliriz. Faiz ve kur kendisine rakip olan borsada bu durumda yükseliş kaçınılmaz


Yurt dışından sermaye akışı yaşayan, enflasyonu düşük,büyümesi fena olmayan bir ülkenin notu artmasın mı artık ?

Grafik bize bahsettiğim senaryo doğruysa  76.500 seviyesi ve üzerinde kalındıktan sonra 81.000 hedefini gösteriyor. Senaryoda yanlışlık varsa kısa vadede olabilecek dip seviyesi 72 binli seviyeler.


Küçük yatırımcı short pozisyonda. Onları da köşeye sıkıştırmak için yeterli malzeme var gibi duruyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder