13 Temmuz 2012 Cuma

Önümüzdeki hafta VOB 30 Endeks

Önümüzdeki hafta piyasa dengelerini etkileyecek önemli yurt içi ve yurt dışı ekonomik veriler mevcut.

Yurt dışından en önemli veriler 17 Temmuzda açıklanacak ABD Bej Kitap, 18 Temmuz ABD konut verileri  ve haftalık işsizlik başvuruları rakamları. Krizin başlangıç noktası olarak görülen konut sektöründeki gidişat, geleceğe dair ekonomik toparlanma ümitlerini etkileyecek.

Son dönemde ABD verileri içinde istihdam dataları daha önemli bir hal aldı. FED parasal genişlemeye gidecek mi QE3 geliyor mu? sorularının cevapları istihdam datalarında aranıyor. Verilerin kötü gelmesi yeni parasal genişleme ümitlerini canlı tutuyor. Paradoks olarak görülse de kötü veri borsaları emtiaları canlandırıyor, ekonomik toparlanmaya dair verilerin piyasaları olumlu etkilemesi beklenirken, bu beklentinin tersi bir pratik yaşıyoruz.


İçeride en önemli gündem 19 Temmuz Perşembe günü açıklanacak Merkez Bankası faiz kararı. Piyasada MB politika faizinde 50 baz puanlık bir indirim beklentisi var. Bu beklentide büyük  merkez bankalarının faiz indirme furyasının etkisi de var. MB’nın politika faizinde üst banda dokunmadan alt bandı (5.75) aşağı çekmesi  ilk önce bono piyasasını etkileyecektir. Bono faizinde 7.70 bileşik oran resmin içinde. Enflasyon oranındaki gerileme de MB’nın faiz indirme konusunda elini güçlendiriyor. Yani zaman ve zemin faiz indirimi için uygun.


Ağustos vade Endeks 30 kontratında pozisyon dağılımına baktığımızda Cuma sabah itibariyle ilk 5 aracı kurumun net UZUN pozisyonda olduğunu görüyoruz. Açık pozisyon sayısında cuma sabahına göre  bir haftada 23.670 adet artış var. İlginç olan; Ağustos vadede sözleşme başlangıcından bu yana ilk defa açık pozisyon sayısında artış yaşanması.


Açık pozisyon sayısındaki artışı grafikteki sıkışmayla beraber değerlendirirsek, piyasada bir trend oluşumu eğilimi güçleniyor diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder