3 Temmuz 2012 Salı

Vecd Halindeki Biatçı Ekonomistler


Yoksa sende mi hainsin?

Jöleli diyerek haksız yere kendisiyle dalga geçilen büyük Türk düşünürü Yiğit Bulut’un Türkiye’nin ihracat artışına sevinmeyenleri neredeyse ihanetle suçladığı yazısını gördünce, her Türk gibi ben de kendimden bir an şüphe ettim. Acaba hain miydim? Hemen devletin açıkladığı ihracat rakamlarına bakıp detayını görünce derin bir oh çektim. Şükürler olsun hain değildim.

Bizi şüpheye sevk eden, kafa karıştıran, ortalığı aydınlatıyorum diyerek daha da bulandıran ekonomicilerin ilk icraatı değildi bu halbuki. Biattan önce (BÖ) ve biattan sonra (BS) söylediklerini yanyana koyunca, bu tip, kıvırmada dansözleri bile kıskandıran, seri dönen insanların söylediklerini dikkate almak başlı başına akıl sağlığını bozucu bir etkiye sahip. Sadece akıl sağlığımızla oynasalar iyi, cebimizle de oyunuyorlar. BÖ,  ekonomi bugün tapındıkları hale gelmeden 4-5 yıl önce, bugünün tohumları atılırken, mesela borsa 15 bin seviyesindeyken,”bu ekonominin motoru yok,borsalar yalan dolan” diyenler, endeks 30 bine gitmişken insanlara yüksek fiyatlardan dolar aldırıp yıllarca taşıtan, 60 bin olunca da “borsaya gelin endeks 100 bin” diyenler aynı insanlardı. 

Üretmek için bile ithalat yapmak zorunda olan bu ülkede, tasarruf edemeyen bu ülkede günlük ekonomik faaliyetlerin  aksamaması için dışarıdan 300-400 milyon dolar gerekiyorken, sizi gidi faiz lobicileri sizi diyip fırça atanlar, patronlar bankalarını yabancılara satarken ihanetle suçlayanlar aynı kafanın insanlarıydı. Bakın patron bankasını dün yabancıya sattı, bugün 2 tane banka alabiliyor. İyi ki işadamlarımız bu tip ekonomicileri dinlemiyor. Yoksa maazallah…

İhracata sevinme konusuna gelince…Sevinin ihracatımız %13 artmış. İthalat o kadar artmamış. 2011 yılında 100 dolarlık bir mal üretimi yapmak için 41 dolarlık ara malı ithal etmek zorunda olan ülkemiz için, elbette ihracatın ithalattan hızlı artması sevindirici…de, ne ihraç etmişiz acaba ?

İhracat denince burada üretilen malın dışarıya satılması geliyor akla normal olarak. Biz ise üretmediğimiz, bu topraklardan çıkmayan, ithal ettiğimiz altını İran’a ihraç etmişiz. Tutar 3 milyar dolar. Altın ihracatımızı bir kenara koyarsak ihracattaki artış % 6.
Ekonominin gerçeklerine gözleri kapatmak, görmemek nasıl bir vecd halidir ki insanı kendinden geçirir. Biz ülke olarak ekonomide dün yaptığınız gibi ne yerin dibine sokulacak nede bu gün yaptığınız gibi arşa çıkartılacak haldeyiz. Sorunları olan, bu sorunları aşmak için çabalayan bir ekonomiyiz. Ekonomi de rakamlar üzerinden insanları aldatma bilimi değildir.

Tanrı Türk’ü vecde geçmiş, herhangibir uçta biat etmiş gerçeklerden kopmuş ekonomicilerden korusun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder