10 Temmuz 2012 Salı

İDO ve özelleştirme



İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş İstanbul’un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla 1987 yılında kurulmuştur. İDO’nun web sitesine girdiğinizde bu cümleyle karşılaşıyorsunuz. Fakat son zamanlarda İDO denilince yaşadığımız, okuduğumuz,duyduğumuz  şey hep şikayet hep şikayet. Ne oldu İDO’ya da bir anda neredeyse kendisinden nefret edilen bir kurum haline geldi ?

2011 Haziran’ında İDO özelleştirildi. Tepe-Akfen-Souter-Sera grubunun oluşturduğu TASS ortak girişim grubu İDO’yu devraldı. Biz de vatandaş olarak özelleştirmeden sonra daha kaliteli, daha yaygın hizmet bekler olduk. Öyle ya, özel girişim satın aldıktan sonra kar elde etmek için sunulan hizmette farklılığa giderdi.

Gitti. Örneğin  Eskihisar-Topçular hattında sıra beklemek istemeyene belli bir miktar fazla ödeme karşılığı “öne geçme hakkı” sunuldu. Çünkü paran varsa hakkın vardı. Biz ne hizmeti aldığımızı anlayacak çapta insanlar olmasak da aldığımız bilet faturalarına “hizmet bedeli” kesildi vs vs.
İş öyle bir noktaya geldi ki İDO yönetiminin yaptıklarına patron bile itiraz etti.

Aslında konumuz İDO değil. Özelleştirme. Özelleştirme iyidir diyenler önümüze hep şu iddiaları koydular , ben de itirazlarımı parantez içine aldım :

1-   Özelleştirme devletten alıp halka vermektir. (hangi şirket büyük grupların eline geçmedi de halkın hissedar olmasıyla el değiştirdi)

2- Özelleştirme demokratikleşme getirir. (o kadar özelleştik hala demokratikleşemedik mi?)

3-   Özelleştirme girişim ruhunu kamçılar. (ortada bir kamçı var ama acaba kamçı kimin elinde kimin sırtında? )

4-   Özelleştirme servetin geniş kitlelere dağılımını sağlar.(buna iddia sahibi bile inanıyor olamaz)

5-   Özelleştirme toplumu kamburdan kurtarır.(toplumda o kadar çok kambur var ki nedense hep kazanç sağlayan kamburlardan kurtulma çabası içindeyiz)

6-   Özelleştirme kamu kesimindeki işçi fazlalığını önler.(insanları işsiz bırakarak bu sorunu aşabilirsiniz doğru)

7-   Özelleştirme yolsuzlukları önlemenin yoludur.(ne özelleştirmeler gördük tamamen yolsuzluktular)

8-   Özelleştirme biriken borçların ödenmesini sağlar.(mirasyedi gibi,paran mı bitti, varlığını sat, o kadar sattık sattık,borcumuz azaldı mı? )

Özelleştirme aynı kalitede,bazen daha kalitesiz mal ve hizmetin, daha yüksek fiyatla halka sunulması olmamalı.Neo-Liberal kapitalizm bize değişik yollardan kazık atmaya devam ediyor. 200 yıl önce hangi güdüyle davranılıyorsa bugün de aynı. Sadece isimler değişik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder